Buitenland

Rapport: Britse economie heeft sowieso te lijden onder brexit

30 januari 2018 03:20 Aangepast: 30 januari 2018 09:54
Anti-brexitdemonstranten protesteerden in maart vorig jaar. Beeld © ANP

Wat de uitkomst van de onderhandelingen over het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie ook wordt, de Britse economie heeft er sowieso onder te lijden.

Dat staat in een vertrouwelijk rapport van de Britse regering over de gevolgen van brexit. "Alle sectoren van de Britse economie zullen te lijden hebben van het Britse vertrek uit de Europese Unie.''

Volgens het rapport ligt de groei van de Britse economie de komende vijftien jaar vijf procent lager dan wanneer het land binnen de EU zou zijn gebleven. Dat cijfer geldt als de Britten een voor hen gunstig handelsverdrag met de EU weten af te sluiten. Lukt dat niet, dan loopt het verschil op tot acht procent.

Alle sectoren

De Amerikaanse nieuwssite Buzzfeed zegt inzage te hebben gehad in het rapport 'EU Exit Analyse', dat eerder deze maand geschreven is. Brexitminister David Davis weigerde een reactie te geven op het uitgelekte rapport. Ook een woordvoerder van de regering weigerde te reageren.

De economische tegenvaller zou gelden voor alle economische sectoren in alle regio's van het land. Zwaarst getroffen regio's zijn het noordoosten, de westelijke Midlands en Noord-Ierland.

Eind vorige week maakte de gouverneur van de Bank of England al bekend dat de keuze van de Britse bevolking voor een brexit de economie van het Verenigd Koninkrijk tot nu toe al tientallen miljarden ponden heeft gekost.

Meer op rtlnieuws.nl:
Harde brexit kost Nederlandse bedrijven honderden miljoenen euro's
Kabinet maakt plannen om brexit-paniek te voorkomen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore