Buitenland

Bulgarije wil euroland worden

11 januari 2018 16:18 Aangepast: 11 januari 2018 19:20
In Bulgarije wordt nu nog betaald met de lev. Beeld © iStock

Bulgarije wil binnen een halfjaar de procedure starten om toe te treden tot de eurozone. Dat heeft de regering in Sofia aangekondigd naar aanleiding van het eerste EU-voorzitterschap van het voormalige Oostblokland.

"Bulgarije heeft een stabiele munt, een economische groei van 4 procent en een lage werkloosheid", zegt premier Boko Borissov. "Wij zijn klaar om plaats te nemen in de wachtkamer van de eurozone."

'Geen enkel risico'

Het land zegt aan alle eisen te voldoen. Toetreding zou 'geen enkel risico' vormen voor de eurozone. In Bulgarije wordt nu nog met de lev betaald, maar de koers van de nationale munt is al jaren aan die van de euro gekoppeld.

Ook aan de voorwaarde voor de hoogte van de staatsschuld (maximaal 60 procent van het bbp) voldoet Bulgarije met gemak: 26,8 procent. Het land heeft geen begrotingstekort. Desondanks is Bulgarije het armste EU-land en blijft corruptie er een groot probleem.

Tijdelijk voorzitter

Dit halfjaar, tot 1 juli, is Bulgarije tijdelijk voorzitter van de Europese Unie, elf jaar nadat het land er lid van werd, op 1 januari 2007.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore