Ga naar de inhoud
Buitenland

Aandeelhouders Apple: beperk toegang kinderen op iPhone

Beeld © iStock

Twee relatief grote aandeelhouders hebben bij Apple aan de bel getrokken over het gevaar van de iPhone voor kinderen.

Aandeelhouders Jana Partners en California State Teachers Retirement System, samen goed voor circa 2 miljard dollar aan aandelen Apple, roepen het technologiebedrijf in een brief op ervoor te zorgen dat ouders de toegang van kinderen tot de iPhone kunnen beperken.

Bijvoorbeeld door een functie toe te voegen waardoor je, naast de tijdzone en de taal, ook kunt invullen hoe oud de gebruiker van de telefoon is. Gaat het nog om een kind, dan kunnen automatisch bepaalde sites worden geblokkeerd en schermtijd worden beperkt.

Negatieve effecten

Verder willen de aandeelhouders dat Apple onderzoek doet naar de effecten van veelvuldig gebruik van de smartphone op de geestelijke gezondheid. Volgens de aandeelhouders is er steeds meer bewijs dat kinderen negatieve gevolgen ondervinden van het frequente gebruik van hun iPhone (en sociale media). Kinderen zouden bijvoorbeeld sneller afgeleid zijn in de klas en een grotere kans hebben op depressie.

Dit kan uiteindelijk ook een negatieve impact voor Apple zelf hebben, denken de aandeelhouders. Apple biedt al verschillende mogelijkheden voor ouders om te controleren wat kinderen doen op de iPhone. Het gaat bijvoorbeeld om ouderlijke toestemming om producten en diensten te kopen op de smartphone.

Meer op rtlnieuws.nl: