Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Nasleep Brexit

Hoppa: brexit-belofte puntensysteem immigratie nu al de deur uit

06 september 2016 16:32 Aangepast: 30 juli 2017 11:30
Premier Theresa May van Groot-Brittannië Beeld © ANP

Eén van de belangrijkste redenen voor de Britten om voor een brexit te stemmen, was om de immigratie naar het eiland in te dammen. Voorstanders van de ‘leave’-campagne beloofden de invoering van een puntensysteem voor migranten, ook uit de EU. Daar komt helemaal niks van terecht, blijkt nu.

Premier Theresa May ziet deze verkiezingsbeloftes helemaal niet zitten, zegt ze tijdens de G20-top. Een puntensysteem is geen "wondermiddel", zei ze volgens de Britse krant de Standard. Ze is bezorgd dat het systeem uiteindelijk alleen maar leidt tot een hoger aantal migranten omdat iedereen met voldoende criteria, automatisch een verblijfsvergunning krijgt.

Door het systeem zouden alleen migranten die kans maken op de arbeidsmarkt worden toegelaten. Wie genoeg punten heeft, bijvoorbeeld omdat iemand een goede opleiding heeft of ervaring heeft in een sector waar veel werknemers nodig zijn, krijgt een verblijfsvergunning. 

Plannen May blijven vaag

Wat ze May wél precies wil, is onduidelijk. Zo is het ook niet bekend of Europeanen eerder een verblijfsvergunning krijgen, dan niet-Europeanen, haalt New York Times aan. Dat is niet vreemd, want door haar kaarten tegen de borst te houden behoudt ze ruimte tijdens onderhandelingen over nieuwe verdragen met andere Europese handelspartners, schrijft Quartz.

Australië, waar het puntensysteem wel gehandhaafd wordt, heeft per inwoner een hoger migratie aantal dan Engeland. Afgelopen jaar (maart tot maart) begroette het land 327.000 nieuwe inwoners, iets minder dan dezelfde periode een jaar eerder. May wil dit aantal terugdringen tot ‘enkele tienduizenden’.

Meer op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore