Buitenland

Brexitakkoord lijkt dichtbij: May onderweg naar Juncker

08 december 2017 06:08 Aangepast: 08 december 2017 06:45
Beeld © AFP

In Brussel neemt de spanning over een akkoord tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk toe. De Britse premier Theresa May ontmoet om zeven uur 'waarschijnlijk' de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker in Brussel.

Dat meldt persbureau Reuters. Later vandaag volgt er dan waarschijnlijk een persconferentie.

De ontmoeting tussen May en Juncker volgt op een hele nacht van onderhandelingen in Brussel met het doel vrijdagochtend een overeenkomst over de scheidingsvoorwaarden te bereiken.

Tijd dringt

Een akkoord over de rekening voor Londen, de rechten van EU-burgers die in Groot-Brittannië leven en de grens tussen Ierland en Noord-Ierland maakt de weg vrij voor onderhandelingen over de handelsrelatie na de brexit in 2019. Voldoende vooruitgang op die drie hoofdpunten is een eis van de 27 regeringsleiders om de tweede fase in te gaan.

De tijd dringt omdat de EU-leiders op hun tweedaagse top volgende week besluiten of ze daarvoor het licht op groen kunnen zetten.

'Taaie onderhandelaar'

De hele week is al koortsachtig aan een deal gewerkt. Maandag was May in Brussel, maar ketsten de onderhandelingen na uren onderhandelen alsnog af. Zowel Juncker als May spraken hun vertrouwen toen uit in een goede afloop. "May is een taaie onderhandelaar'', zei Juncker.

Ook de Ierse premier Leo Varadkar is nauw betrokken bij de onderhandelingen. Een gevoelige hobbel is de grens tussen Ierland en (het Britse) Noord-Ierland. De Ieren en veel Noord-Ieren willen niet dat die na de brexit weer dicht gaat.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore