Ga naar de inhoud
Buitenland

Historische belastinghervorming VS grote stap dichterbij

Beeld © AFP

Een krappe meerderheid van de Amerikaanse Senaat heeft voor de hervorming van het Amerikaanse belastingstelsel gestemd. Daarmee is een grote horde genomen van een van de belangrijkste plannen van president Donald Trump.

De Senaat ging akkoord met 51 stemmen voor en 49 tegen. Het wetsvoorstel moet nu eerst nog worden afgestemd op de voorstellen uit het Huis van Afgevaardigden.

Wanneer de wetgeving door het Congres komt, betekent dat een politieke mijlpaal voor Trump die volgende maand een jaar president is. Het wordt dan de belangrijkste hervorming van het Amerikaanse belastingstelsel sinds de jaren 80.

Rijkste Amerikanen

De hervorming is een van de grote beloftes van president Trump, die de Amerikaanse economie ermee wil aanjagen. Het bovendien een stuk simpeler. Zo gaat het aantal schijven in de plannen voor de inkomstenbelasting van zeven naar drie, en gaat het hoogste tarief van de inkomstenbelasting van 39,5 naar 35 procent.

De grootste kritiek is er op de maatregelen waar vooral de rijkste Amerikanen en bedrijven iets mee opschieten. De Democratische oppositie claimt dat er vooral minder belasting geheven op hogere inkomens en dat middeninkomens straks veel meer zullen betalen in het land waar de inkomensongelijkheid al decennia stijgt.

Vennootschapsbelasting keldert

Zo hoeft bijvoorbeeld over een erfenis boven de 5,5 miljoen dollar in het Trump-plan geen belasting meer te worden betaald. Ook gaat de vennootschapsbelasting van 35 naar 20 procent voor grote multinationals, en naar 25 procent voor kleinere bedrijven, zoals winkeliers of kleinere advocatenkantoren.

Ook mogen investeringen die bedrijven doen in een keer worden afgetrokken bij de belastingaangifte. Ze hoeven zo niet langer te worden uitgesmeerd over meerdere jaren.