Buitenland

'Drie koffie per dag goed voor de gezondheid'

23 november 2017 11:01 Aangepast: 23 november 2017 14:44
Archieffoto

Mensen die drie tot vier kopjes koffie per dag drinken, zullen daar meer voor- dan nadelen van ondervinden. Ze lopen minder risico op hartaandoeningen en vroegtijdig overlijden dan zij die zich onthouden van koffie, blijkt uit een nieuwe studie.

Koffie wordt wereldwijd veel gedronken. Er zijn al veel onderzoeken gedaan naar de effecten van koffie op de gezondheid. Een Brits onderzoeksteam verbonden aan de Universiteit van Southampton heeft 200 eerdere studies onderzocht. 

Leveraandoeningen

Uit het onderzoek blijkt dat koffie verband houdt met verlaagd risico op diabetes type 2, dementie, leverziekten en sommige soorten kanker. Vooral voor leveraandoeningen als levercirrose doet koffie goed, aldus de onderzoekers, die hun resultaten hebben gepubliceerd in het Britse medische tijdschrift BMJ

Volgens de wetenschappers geven drie tot vier kopjes koffie per dag het grootste gezondheidsvoordeel. Dit geldt overigens niet voor vrouwen die zwanger zijn, zij kunnen beter wat minder koffie drinken. Het drinken van meer dan drie kopjes per dag kan volgens het onderzoek geen kwaad, maar de gunstige effecten waren dan minder groot.

Vetten en suikers

Collega-wetenschappers reageren direct op het koffie-onderzoek. Zij geven tegen onder meer de BBC aan dat veel mensen een kopje koffie verbinden aan koekjes, taart of andere dingen die vet en suikers bevatten. En daarmee wordt het positieve effect van koffie direct tenietgedaan. Ook is het belangrijk om factoren als leeftijd, roken en bewegen ook mee te nemen.

Meer op rtlnieuws.nl:

 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van