Ga naar de inhoud
Buitenland

President Mugabe van Zimbabwe na 37 jaar afgezet door eigen partij

Beeld © AFP

President Robert Mugabe van Zimbabwe is uit zijn functie gezet als partijleider. Dat melden bronnen in zijn partij aan persbureau Reuters.

Zijn vicepresident Emmerson ​Mnangagwa is benoemd als nieuw partijleider van de Zanu-PF-partij en heeft daarmee in de praktijk nu de macht in het land, ook al heeft Mugabe zijn aftreden zelf nog niet erkend.

De partij is formeel niet bij machte om Mugabe ook als president af te zetten. Mugabe heeft 24 uur de tijd gekregen om ook die functie neer te leggen, anders wordt gestart met een afzettingsprocedure.

Mugabes vrouw Grace zou uit de partij zijn gezet.

Partijgenoten van afgezette Mugabe doen een vreugdedans

 

Leger nam macht over

Begin deze week nam het leger in het land de macht over, nadat Mugabe zijn vicepresident, die erg populair was bij de strijdkrachten, had ontslagen. Hij hoopte zo te regelen dat hij kon worden opgevolgd door zijn vrouw Grace, maar daarmee had hij zijn hand overspeeld.

Mugabe was al sinds 1980 aan de macht in Zimbabwe en was toe nu toe het enige staatshoofd dat het land ooit gehad heeft sinds de onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk. Waar hij de eerste jaren een gematigd bewind voerde, ontpopte hij zich de laatste tientallen jaren steeds meer als een dictator. 

Zimbabwaanse Mandela

Mugabe, gold in de jaren 80 nog als een soort Zimbabwaanse Nelson Mandela, vanwege zijn verleden als verzetsstrijder tegen het koloniale bewind en daarna zijn politiek van verzoening. Dat beeld kantelde toen hij eind vorige eeuw een gewelddadige campagne begon tegen de blanke boeren in het land, die met geweld van hun land werden verdreven.

Het land raakte meer en meer in verval en de economische malaise werd enorm. Sindsdien leunde Mugabe nog uitsluitend op het leger om aan de macht te blijven.

Meer op rtlnieuws.nl:
Leger Zimbabwe dreigt: Mugabe zal vandaag aftreden​