Buitenland

Leidt militair verband PESCO tot een Europees leger? 5 vragen

18 november 2017 16:59 Aangepast: 19 november 2017 16:14
Nederlandse militairen in Koeweit tijdens een troepenbezoek van luitenant-generaal Luyt aan de eenheden die deelnemen aan de missie in de strijd tegen IS. Beeld © ANP

Deze week zette Nederland, net als 22 andere lidstaten, in Brussel zijn handtekening voor meer Europese eenwording op militair gebied. Vijf vragen over de noodzaak ervan aan Dick Zandee, defensie-specialist van Instituut Clingendael.

1. Wat houdt deze nieuwe samenwerking precies in?

PESCO staat voor Permanent Structured Cooperation, oftewel de permanent gestructureerde samenwerking. Het is in feite een intentieverklaring waarmee 23 van de 28 lidstaten, waaronder Nederland, een structureel karakter willen geven aan meer militaire samenwerking op het gebied van wapenuitrusting, logistiek en interoperabiliteit. Omdat dit niet snel genoeg gaat, willen zij de kopgroep vormen.

2. Vanwaar deze haast? Brussel staat nou niet bekend om zijn snelle besluitvorming.

Het is een combinatie van factoren. De belangrijkste is dat de druk op de buitengrenzen is toegenomen, met de dreiging van IS en Rusland. Ook is er meer onrust in het Midden-Oosten en Afrika. Ondertussen staat ook de Amerikaanse veiligheidsgarantie, waarop Europa lang heeft geleund, onder druk door de verkiezing van president Trump.

3. Wat levert PESCO concreet op voor Nederland?

Onze landmacht kan op dit moment al bijna niet meer opereren zonder Duitsland. Hetzelfde geldt voor onze marine, die intensief samenwerkt met België. En andersom is dat ook zo voor de Duitsers en de Belgen. Dat soort modellen gaan we in de toekomst meer zien. Alle landen - en dus ook Nederland - mogen straks samenwerkingsprojecten indienen.

4. Krijgt Europa na economische en politieke samenwerking dan ook een militaire tak?

Het gaat vooral om het verbeteren van de Europese militaire capaciteiten door gezamenlijke investeringen. In Europa heb je op dit moment zeventien verschillende soorten tanks, negentwintig types verschillende marineschepen en 20 verschillende gevechtsvliegtuigen. Dat betekent voor alle lidstaten een verkwisting van geld en dat moet afgelopen zijn. Je kunt het daarom meer zien als een politiek kader waarbij deelnemende landen onderlinge verplichtingen aangaan. Op 11 december beslist de Europese Raad hier formeel over.

5. Commissievoorzitter Juncker hintte in het verleden op een Europees leger. Is dit stiekem de eerste stap?

PESCO gaat absoluut niet leiden tot één Europees leger. Dat gaat er niet komen omdat er gewoon te veel verschillende belangen zijn. Het gaat wel leiden tot veel meer groepjes landen die militair samenwerken in klein verband. Ik spreek daarom liever van het ontstaan van Europese legers.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore