Ga naar de inhoud
Buitenland

Voorzitter Europarlement: Brits brexit-bod van 20 miljard is 'peanuts'

Voorzitter van het Europarlement Antonio Tajani. Beeld © EPA

Het Britse bod van 20 miljard euro om de brexit-rekening mee te voldoen, is veel en veel te laag. Dat zegt de voorzitter van het Europarlement Antonio Tajani. "20 miljard is peanuts!"

Als de Britten de Unie met een deal willen verlaten zal er aanzienlijk meer geld op tafel moeten komen, volgens de invloedrijke Italiaan. "50, 60 miljard, dat is de echte situatie."

Tajani doet een Thatcher-tje

Dat zei Tajani gisteravond in een interview op de BBC. De eindafrekening is voorlopig het grootste struikelblok in de onderhandelingen. "Wij zijn realistisch, we willen ons geld terug", aldus Tajani die daarmee refereerde aan een bekende uitspraak van Margaret Thatcher.

Premier May blijft herhalen dat het VK aan al zijn verplichtingen zal voldoen, maar het prijskaartje dat daarbij hoort blijft een struikelblok. Overigens is 20 miljard een bedrag dat rondzingt in de wandelgangen, maar nooit officieel is gemaakt.

Help ons jullie te helpen

Tajani zegt een vriend te zijn van de Britten, maar de in zijn ogen halsstarrige houding van de regering-May werkt niet echt mee. "Ik ben niet tegen het VK, maar alsjeblieft, help ons jullie te helpen", zegt hij.

Zonder een akkoord over de rekening, kan er namelijk niet gesproken worden over een toekomstige handelsdeal. Daar willen de Britten het juist zo snel mogelijk over hebben, om zekerheid te kunnen bieden aan bedrijven en burgers over toekomstige kosten en regelgeving.

Oeso: geen brexit levert groei op

Nog gunstiger zou het voor bedrijven en de economie zijn, als de Britten helemaal afzien van de brexit. Althans, dat schrijft de OESO in een gisteren gepresenteerd rapport.

De economische denktank van ontwikkelde landen verwacht dat het terugdraaien van brexit een significante positieve impact heeft op de economische groei. Dat scenario is vooralsnog trouwens buitengewoon onwaarschijnlijk, gezien de politieke verhoudingen.