Ga naar de inhoud
Buitenland

Duizenden liters bier stromen onder Brugge door in speciale pijplijn

In december werd begonnen met de aanleg van de bierpijpleiding. Beeld © Brouwerij De Halve Maan

Het bier van brouwerij De Halve Maan in Brugge stroomt vanaf vandaag door een drie kilometer lange pijplijn onder de stad door. Het bleek de beste oplossing om de bieren van de brouwerij buiten het centrum naar de bottelarij in hartje stad te krijgen.

Het project voor de bierpijplijn kostte 4 miljoen euro en werd in samenwerking met de universiteit van Leuven ontworpen. Een deel van het bedrag werd via een crowdfundingcampagne bijeen gebracht. Ook droeg de Vlaamse regering bij in de vorm van een 'investeringssubsidie'.

Deelnemers aan de crowdfundcampagne worden deels gecompenseerd met flesjes Straffe Hendrik en Brugse Zot, de twee bieren die door de pijplijn stromen. Een sponsor die 7.500 euro inbracht, krijgt bijvoorbeeld levenslang elke dag een Brugse Zot van 33 centiliter.

Thumbnail

Een plattegrond van Brussel met daarop in het groen de route van de pijplijn.

Dankzij de plastic buis hoeft het bier niet meer met vrachtwagens naar de flessenfabriek gebracht te worden. "Als we hier de kraan openzetten, duurt het ongeveer 45 minuten tot het bier in de bottelarij is", zegt directeur Xavier Vanneste van brouwerij De Halve Maan tegen de VRT. "Het kan sneller, maar het bier moet rustig kunnen stromen."

In de weken voor de opening is het bier uitvoerig getest om te kijken of het transport invloed had op de smaak. "We hebben het bier in het laboratorium grondig nagekeken en alles is in orde", aldus Vanneste. "De smaak blijft behouden en er is ook geen verandering bij de microbacteriën, wat het belangrijkste is."

Thumbnail

De buis langs de snelweg. (Beeld: Brouwerij De Halve Maan)

Beveiligde buis

Op de vraag of ze niet bang zijn voor dieven die misschien een gat in de pijp maken om bier af te tappen, zegt medewerker Liesbet Vanlandschoote van De Halve Maan lachend: "we hebben gezorgd voor een goede beveiliging."

De pijplijn is in totaal 3,3 kilometer lang. Op sommige plekken ligt hij maar 4 meter onder grond, maar op andere locaties wel 32 meter. De pijplijn, die uit twee delen bestaat zodat de twee bieren elkaar ook niet beïnvloeden, gaat zelfs onder een parkeergarage door. Nergens loopt het traject onder privé-eigendommen.

Door deze constructie zijn vervuilende vrachtwagens in de stad niet meer nodig én krijgt de brouwerij ruimte om uit te breiden. Voorheen reden er twaalf keer per dag zware tankwagens tussen de twee locaties.