Buitenland

Noodinspecties bij Airbus A380 na explosie motor

13 oktober 2017 15:01 Aangepast: 13 oktober 2017 16:04
Een Airbus 380. Beeld © iStock

Het paradepaard van de Europese vliegtuigbouwer Airbus kampt mogelijk met een motorprobleem. Na een fors defect met een van de motoren vorige maand, hebben de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten een noodverordening afgegeven.

Van ongeveer 60 procent van de A380 modellen moeten de motoren spoedig worden gecontroleerd. Die vliegtuigen hebben een motor van Engine Alliance uit de GP7200-serie.

Ernstige schade

Van dat type motor liet eind vorige maand de behuizing van de propeller los, waardoor een vliegtuig een noodlanding moest maken. Op foto's was te zien dat de schade aan de motor en aan de vleugel aanzienlijk was.

Om dit soort ernstige beschadigingen in de toekomst te voorkomen moeten de motoren dus allemaal gecontroleerd worden. Volgens de Federal Aviation Administration (FAA) blijkt uit een eerste onderzoek namelijk dat het waarschijnlijk is dat het probleem ook bij de andere motoren uit de serie voorkomt.

Extra maatregelen

De FAA houdt nadrukkelijk de mogelijkheid open om extra maatregelen te nemen, als vervolgonderzoek uitwijst dat dat nodig is.

Motoren die er al meer dan 3500 vluchten op hebben zitten, moeten binnen twee weken zijn gecontroleerd. Voor minder vaak gebruikte motoren geldt een termijn van vijf of acht weken voor inspectie.

Niet de eerste keer

Het is bepaald niet de eerste keer dat de motoren van de Airbus 380 mankementen vertonen. In 2010 werd er een ernstig defect geconstateerd bij een type motor dat door Roll Royce gemaakt wordt. En in 2012 moest een vliegtuig van Emirates een noodlanding maken vanwege een ontploffing in een motor.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore