Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Buitenland

Japanse overlijdt na 159 uur overwerk in één maand

05 oktober 2017 14:43 Aangepast: 05 oktober 2017 21:12
Werknemers in Tokyo protesteren tegen overwerk, april 2015. Beeld © Getty

Dood door overwerk komt in Japan zo vaak voor, dat er zelfs een woord voor bestaat: karoshi. Maar weinig werknemers zullen het zo erg hebben gemaakt als Miwa Sado, journaliste bij de publieke omroep NHK. De maand voorafgaand aan haar dood in 2013 werkte ze 159 uur over.

'Uit respect voor haar familie' zweeg de omroep er jarenlang over, schrijft de Britse krant The Guardian. Sado volgde voor de omroep de lokale verkiezingen in Tokyo en de verkiezingen voor de Japanse Eerste Kamer. Drie dagen daarna overleed ze. Ze had de laatste vier weken twee dagen vrij gehad.

Nationaal debat

De stress die overwerk met zich meebrengt, staat geregeld hoog op de agenda in Japan. Anderhalf jaar geleden pleegde een 24-jarige vrouw zelfmoord omdat ze de stress van de lange werkuren niet meer aankon. Uit recente cijfers blijkt dat per jaar 2000 Japanners een eind aan hun leven maken door stress die verband houdt met hun werk.

Dat leidde tot een nationaal debat. De overheid wil overwerk nu binden aan een limiet van 100 uur per maand. Bedrijven die hun werknemers aansporen tot meer, zouden boetes moeten krijgen.

Burn-out: het kan ook jou overkomen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore