Nasleep Brexit

Premier May zet in maart brexit-proces in werking

02 oktober 2016 11:35 Aangepast: 30 juli 2017 05:30
De Britse premier Theresa May Beeld © AFP

De formele brexit-procedure wordt uiterlijk eind maart in gang gezet. Dat heeft de Britse premier May gezegd in een interview met de BBC. Vanaf dat moment kan er twee jaar onderhandeld worden tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk.

De echte onderhandelingen over het verlaten van de EU beginnen nadat Groot-Brittannië de zogenoemde artikel 50-procedure in gang heeft gezet. Dat is de procedure voor het verlaten van de EU.

Vanaf het moment dat dat formeel is gebeurd, kunnen de EU en Groot-Brittannië twee jaar onderhandelen over een nieuwe vorm van samenwerking. Als er na twee jaar nog geen akkoord is, vervallen alle verdragen.

Handelsovereenkomst

Vooral de handelsovereenkomst met de EU wordt een heet hangijzer. De vraag is of de partijen uitkomen op een vrijhandelsverdrag of dat er toch een minder goede deal in zit voor de Britten.

Als Groot-Brittannië vrije toegang wil houden tot de Europese markt, zal het waarschijnlijk moeten voldoen aan de regels van de EU. Dat wil zeggen: vrij verkeer van goederen en diensten. En dat is nu juist iets wat veel brexit-stemmer niet meer willen.

Stabiliteit

Om de stabiliteit te bewaren kondigde May gisteren al aan om voorlopig alle EU-wetten om te zetten naar Britse wetgeving. Op die manier weet vooral het bedrijfsleven precies waar het aan toe is.

De 'overbodige' regels uit Europa worden vervolgens een-voor-een weggewerkt.

Geen haast

De Britten hebben weinig haast gemaakt met het in gang zetten van de procedure, omdat vanaf dat moment de tijd tegen gaat werken. Als artikel-50 inderdaad in maart in werking treedt, is dat al 9 maanden nadat het Britse volk in meerderheid voor een brexit stemde.

Twee jaar onderhandelingstijd klinkt wel als een lange periode, maar het uitonderhandelen van akkoorden en het maken van een sjieke boedelscheiding zou zo maar eens langer kunnen duren. Als dat inderdaad het geval is, zijn de Britten de pineut: dan belanden ze in een juridisch niemandsland. Om die kans te verkleinen worden dus eerst zoveel mogelijk interne voorbereidingen getroffen, waaronder het oprichten van een brexit-ministerie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore