Buitenland

Na dat eerste leugentje maken de tweede en derde niet meer uit

25 oktober 2016 20:44 Aangepast: 01 mei 2020 08:15
Archieffoto. Beeld © iStock

Eén leugentje om bestwil, dat moet toch kunnen? Volgens Engelse onderzoekers is het beter om het niet te doen, want na dat eerste leugentje wordt het steeds makkelijker om te liegen.

Liegen is een glijdende schaal, ontdekten onderzoekers van het University College in Londen. Hun onderzoek werd gepubliceerd in Nature Neuroscience. 

Grotere leugens

Het deel van de hersenen dat zorgt voor emoties, is het actiefst na het vertellen van de eerste leugen. Bij elke leugen erna wordt het gebied in de hersenen steeds minder actief. De onderzoekers ontdekten ook dat als het gebied heel snel minder actief wordt, er een grote leugen aan zit te komen. 

In het onderzoek werden 80 vrijwilligers bij elkaar gezet. Ze moesten in groepjes opdrachten doen. Soms hadden ze daarbij de kans om er zelf beter van te worden, ten koste van de groep. Ze moesten daarvoor wel liegen. De onderzoekers zagen bij de eerste leugens nog wat twijfel, maar dat nam snel af. 

'Misschien ook bij ander gedrag'

"Nu hebben we alleen gekeken naar oneerlijkheid, maar dit zou ook kunnen werken voor andere beslissingen die mensen nemen. Bijvoorbeeld bij het nemen van risico of gewelddadig gedrag."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van