Buitenland

EU keurt klimaatdeal Parijs goed, treedt binnenkort in werking

04 oktober 2016 14:22 Aangepast: 30 juli 2017 05:00
Voorzitter van het Europarlement Martin Schulz (r), laat de ondertekende klimaatdeal zien aan Ban Ki-moon, secretaris-generaal van de VN. Beeld © EPA

Het Europarlement heeft vandaag het klimaatverdrag van Parijs officieel goedgekeurd. Dat betekent dat het ambitieuze akkoord van kracht wordt, minder dan een jaar nadat de afspraken werden gemaakt.

En dat is op het gebied van internationale verdragen bijzonder snel. Na de goedkeuring door het parlement vandaag in Straatsburg, en de formele goedkeuring van de Raad van Ministers vlak daarna, moet het geratificeerde document later deze week in handen zijn van de Verenigde Naties (VN).

In het verdrag staat dat landen minder CO2 uit gaan stoten, zodat de opwarming van de aarde ver beneden de twee graden blijft. Ook bieden rijke landen de armere landen financiële steun om de klimaatdoelen te halen.

Drempel gehaald

In totaal hebben 191 landen de deal ondertekend en om het in werking te laten treden moet 55 procent van de landen het verdrag ratificeren.

Nu Europa akkoord is wordt die 55 procent met gemak gehaald omdat de lidstaten die de deal al hebben geratificeerd aan de lijst worden toegevoegd. Het gaat om Frankrijk, Hongarije, Duitsland, Oostenrijk, Portugal, Slowakije en Malta. De andere landen, waaronder Nederland, zullen 'zo snel als mogelijk' ook ratificeren, stelt de Raad. 

Dat maakt de weg vrij om het verdrag dertig dagen later in werking te laten treden. Dat zou net op tijd zijn voor de VN-klimaatconferentie die op 7 november begint in Marokko.

"Vandaag heeft de Europese Unie klimaatambitie omgezet in klimaatactie", zei Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie.

Versneld aangenomen

Het is opvallend dat de EU zo'n haast heeft gemaakt met het ratificeren van de deal. Europese politici willen graag voorop lopen in de strijd tegen klimaatverandering en stonden onder druk nadat de Amerikanen en China de deal al ratificeerden begin september. Afgelopen zondag keurde ook India de deal goed.

De snelle ratificatie van de deal door de EU en de VS zou een poging zijn om een eventueel presidentschap van Donald Trump voor te zijn. Trump heeft klimaatverandering lang ontkend en heeft gedreigd de deal af te blazen voor de VS als hij het Witte Huis in wordt gestemd. Volgens hem is het klimaatakkoord namelijk 'bad for business'.

Documenten snel ondertekenen

Om het klimaat niet verder te schaden zal de EU wel voort moeten maken met het opmaken van de officiële documenten. Als ze voor donderdagochtend niet in handen zijn van VN-secretaris generaal Ban Ki-moon, die nu in Brussel is, kan hij ze niet meenemen naar New York.

En dan zal er volgens Politico een nogal vervuilende trans-Atlantische vlucht gemaakt moeten worden om Miguel Arias Cañete, de Eurocommissaris van Klimaatactie en Energie, en acht Europese ministers en hun adviseurs naar de VS te vliegen om hetzelfde document aan de VN te overhandigen.

Lees meer op rtlz.nl: Historisch' klimaatakkoord van Parijs moet keerpunt inluiden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore