Ga naar de inhoud
Buitenland

Recordboete EU voor machtsmisbruik Google: 2,4 miljard

Beeld © Getty

Na zeven jaar onderzoek is Brussel eruit. De Europese Commissie legt internetgigant Google een recordboete op van 2,42 miljard euro omdat het bedrijf de zoekresultaten van zijn eigen Google Shopping voortrekt.

Dat maakt Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) vandaag bekend. Het is de allerhoogste boete ooit die de Europese Commissie uitdeelt voor machtsmisbruik. 

Oneerlijke concurrentie

Vestager deelt de recordboete uit omdat Google de resultaten van zijn eigen dienst Google Shopping bovenaan de zoekresultaten plaatst, ten nadele van de diensten van concurrenten. Hiermee verdient de internetgigant aanzienlijk meer geld, omdat het per verkocht product een commissie int.

"Wat Google heeft gedaan is in Europa niet toegestaan", zegt Vestager. "Het zorgde ervoor dat andere bedrijven de mogelijkheid had om te concurreren en innoveren. En het belangrijkste is dat het Europese consumenten een eerlijke keuze in diensten ontneemt."

Eerder zei de Nederlandse vergelijkingswebsite Beslist.nl dat er door Google Shopping sprake is van oneerlijke concurrentie: "Ten opzichte van de periode voordat Google met Shopping begon zijn wij inmiddels gehalveerd in bezoekersaantallen", aldus ceo Kees Verpalen.

Reactie Google

Google zegt in een schriftelijke reactie dat het oneens is met het besluit van Vestager. "We gaan de beslissing van de Europese Commissie bestuderen en overwegen in beroep te gaan tegen de boete."

De geïnde boete gaat naar de Europese schatkist. Dat is dus 2,4 miljard minder te betalen door de Europese belastingbetaler, aldus de Commissie

LEES OOK: 'Van miljardenboete Google zien we nauwelijks iets terug'

Kous is nog niet af

De kous is voor Google nog lang niet af. Vestager doet nog in twee andere zaken onderzoek naar vermeend machtsmisbruik door Google. "Er lijkt een soort groeiend ongenoegen te zijn over deze grote Amerikaanse bedrijven", zegt Anna Gerbrandy, hoogleraar mededingingsrecht aan de Universiteit Utrecht.

"De roep om op te treden tegen bedrijven als Amazon, Apple en Google is de laatste tijd groter geworden. En met het Europese mededingingsrecht kun je het gedrag van deze monopolisten aanpakken."

Beschuldiging #2: Android

Verstager beschuldigde Google in april opnieuw van machtsmisbruik: deze keer met Android. De internetgigant zou zijn dominante positie misbruiken door fabrikanten te dwingen een set Google-apps, zoals, Chrome en Zoeken, met hun apparaten mee te leveren. Als zij dat niet doen, krijgen ze geen toegang tot de app-winkel Google Play. Dat maakt een mobiel apparaat voor de gemiddelde consument onbruikbaar.

Beschuldiging #3: Advertenties

Bij de derde beschuldiging richtte Verstager zich op de lucratieve advertentie-business van het bedrijf. Het gaat specifiek om AdSense, een dienst van Google waarmee website-eigenaren advertenties van derden op hun site kunnen draaien. In de standaard AdSense-contracten heeft Google clausules opgenomen die de mededingingswet overtreden, stelt de Commissie. Google zou bedrijven onder andere verplichten geen advertenties te tonen van concurrerende diensten.

Voor welke zaak Google ook beboet wordt, het zal de onderlinge strijd tussen Europa en de Verenigde Staten verder aanwakkeren. In Silicon Valley en in Washington DC heerst het gevoel dat de EU vooral Amerikaanse bedrijven te hard aanpakt.