Buitenland

Angst voor koersval Britse pond, bedrijven en overheid dekken in

23 juni 2016 12:22 Aangepast: 31 juli 2017 03:30
Beeld © ANP

De koers van het Britse pond schoot vanochtend naar het hoogste punt van het jaar, maar de Britse overheid en exporterende bedrijven dekken zich alvast in voor een koersval. "Er ontstaat een kleine paniek."

De koers van het pond vloog vanochtend naar de hoogste stand sinds december 2015, met 1,48 dollar, nadat verschillende peilingen aangaven dat de uitkomst van het referendum zal zijn dat Groot-Brittannië EU-lid blijft. Valt de uitslag van het referendum uit op 'Bremain', dan verwachten valutahandelaren dat de koers rond de 1,50 dollar uitkomt. Wordt het een Brexit, dan zakt de munt naar verwachting naar 1,30 dollar.

De Britse overheid neemt het zekere voor het onzekere en heeft 124 miljard euro aan buitenlandse valuta's en goud klaar liggen om de koers van het pond te stutten. 

Paniek

Ook bedrijven die exporteren naar Groot-Brittannië dekken zich op grote schaal in tegen een Brexit, uit angst voor een koersval. Volgens valutahandelaar Pieter Jan Datema is de handel 'extreem druk'. "Je ziet de afgelopen dagen dat de volatilityprijs ontzettend is opgelopen, dat is een soort verzekeringspremie die bedrijven betalen om zich te beschermen tegen een verzwakkend pond."

De prijzen zijn ruim verdubbeld in de afgelopen dagen, ziet hij. "Dat is echt spectaculair. Wat normaal tien euro kost, kost de afgelopen uren al dertig euro. Je ziet dat er een kleine paniek ontstaat in die markt."

Verschillende grote banken laten hun handelaren doorwerken vannacht om te kunnen inspelen op veranderingen op de financiële markten als de (eerste) uitslagen naar buiten komen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore