Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Buitenland

Belgen ondertekenen toch nog CETA-akkoord

29 oktober 2016 13:33 Aangepast: 29 oktober 2016 14:32
Beeld © EPA

België heeft na dagenlange binnenlandse politieke strubbelingen het Europees-Canadese handelsverdrag CETA ondertekend. Dat gebeurde nadat het Waalse parlement zijn zegen gaf aan het vrijhandelsverdrag.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders zette vanochten in Brussel zijn handtekening onder het akkoord. ''Niets is eenvoudig in België, maar weinig onmogelijk'', twitterde de bewindsman.

EU-commissaris voor handel Cecilia Malmström, EU-onderhandelaar Mauro Petriccione, de Canadese ambassadeur Olivier Nicoloff en de president van de Waalse handelskamer Jean-Pierre Tanghe waren bij de ondertekening aanwezig.

Paar dagen later

Het verdrag wordt morgenochtend op een top van de Europese Unie en Canada door Europees raadspresident Donald Tusk en de Canadese premier Justin Trudeau ondertekend. Dit had eigenlijk donderdag al moeten gebeuren, maar Wallonië lag dwars.

Uiteindelijk bereikten de federale regering en de deelstaten van België overeenstemming over een verdragsbijlage. Daarin wordt tegemoetgekomen aan de zorgen die in Franstalig België heersen over onder meer de aparte rechtbanken bij conflicten en de gevolgen voor de landbouw.

Arbitragemechanisme kan nog voor problemen zorgen

Het lijkt nu alsof alles in kannen en kruiken is, maar de concessie die de Walen hebben weten los te peuteren kan nog roet in het eten gooien. 

Als onderdeel van het akkoord hebben de Belgen namelijk geëist dat het Europese Hof van Justitie onderzoekt of de passages over het arbitragemechanisme ICS wel verenigbaar zijn met EU-verdragen.

Volgens Laurens Ankersmit, jurist in Brussel die is gespecialiseerd in EU handelsrecht, zegt dat ICS - het mechanisme dat investeerders moet beschermen tegen de nukken van overheden - heel controversieel is, omdat het mogelijk in strijd is met Europees recht.

Meer op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore