Buitenland

Ecuador kapt internet van Wikileaks-oprichter Assange af

19 oktober 2016 03:17 Aangepast: 30 juli 2017 02:00
Julian Assange Beeld © AFP

De regering van Ecuador heeft toegegeven dat zij de toegang tot internet heeft beperkt voor Julian Assange. De oprichter van Wikileaks zit al sinds 2012 in de ambassade van het Zuid-Amerikaanse land in Londen.

Wikileaks meldde zondag al dat Assange geen internetverbinding meer had. Daarbij werd de suggestie gewekt dat Ecuador mogelijk onder druk van de Verenigde Staten tot dit besluit was gekomen. De klokkenluiderssite had in de afgelopen weken gehackte e-mails gepubliceerd die over de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton gaan en schadelijk zouden kunnen zijn voor haar campagne.

Niet bemoeien met verkiezingen

De regering van Ecuador vindt dat het lekken van informatie de verantwoordelijkheid van Wikileaks is en dat zij zich niet wil bemoeien met het verkiezingsproces. "Ecuador zwicht niet voor druk van andere landen. Op eigen gezag heeft Ecuador tijdelijk de toegang tot de communicatiesystemen van haar Britse ambassade beperkt'', staat in een verklaring. Waarom dat is gebeurd, is niet duidelijk.

Volgens Wikileaks zou de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zelf achter het verzoek aan Ecuador zitten om Assange ervan te weerhouden Clintons e-mails openbaar te maken. De VS ontkent dit ten stelligste.

Meer op rtlnieuws.nl:

Assange laat zich even zien: 'Dit is een overwinning'

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore