Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Buitenland

'Keuze voor Trump bedreigt de veiligheid van Europa'

09 november 2016 17:16 Aangepast: 29 juli 2017 20:00
Beeld © Universiteit Utrecht

Nu Donald Trump de Amerikaanse president wordt, lijkt 'veiligheidsvangnet Amerika' weg te vallen. Het vooruitzicht van de Europese Unie: totale verlamming of méér samenwerking, concludeert Europa-deskundige Mathieu Segers.

"Dit is een dramatische ontwikkeling voor Europa. Na de Tweede Wereldoorlog hebben we gebouwd aan een wereld van multilaterale samenwerkingen. En de vraag is of die nu nog levensvatbaar zijn", zegt Segers, staflid van de WRR en docent aan de Universiteit van Maastricht

De aankomende president van Amerika is anders dan zijn voorgangers Bush en Obama. Trump heeft al aangegeven dat hij de Baltische staten niet per definitie gaat beschermen tegen Russische dreiging. En dat legt een bom onder het principe van de NAVO: een aanval op de een is een aanval op ons allemaal. 

Schok in Oost-Europa

"Sinds de jaren '50 is er een klimaat van samenwerking. Dat kan nu weg vallen. We mogen God op onze blote knieën danken dat we in West-Europa zitten. Voor de Oost-Europese landen is dit een veel grotere schok. De dreiging van Rusland wordt voelbaar. Nu moet Europa wel voor haar eigen veiligheid gaan zorgen."

De grote vraag is: gaan we dat ook doen? Beter voor de eigen veiligheid zorgen betekent: de handen ineenslaan, zegt Segers. Méér Europese samenwerking. En dat is niet bepaald het meest populaire geluid wat je nu, zo vlak voor de verkiezingen in onder meer Nederland en Frankrijk, kan laten horen. "De wereld is verdeeld en dat geldt ook voor Europese samenlevingen," zegt Segers.

Nog niet krachtig genoeg

De Europa-deskundige verwacht dat er vanzelf een moment komt dat Rusland de nieuwe verhoudingen gaat uittesten 'en dan is de vraag of Amerika levert.' Dan is er een grote kans dat Europa er alleen voor staat en daar zijn we nu nog niet krachtig genoeg voor.

"We hebben 25 jaar gehad om voor onze eigen veiligheid te gaan zorgen. Die jaren hebben we laten verstrijken. Oost-Europa zal nu gaan hameren op een Europees leger. Maar of die noodzaak genoeg wordt gevoeld is de vraag."

Weinig daadkracht

Segers is niet hoopvol. Het Oekraïne-debat in Nederland is exemplarisch voor het gebrek aan daadkracht bij politici, vindt hij. "Rutte vertelt nu pas dat het om iets heel groots gaat. Om vrede en veiligheid. Hoe lang zijn we al met dit dossier bezig? De moed van politici is te gering. Soms kun je als politicus zeggen: ik laat dit overwaaien en dan gaat het vanzelf voorbij. Dat is in dit geval helemaal niet verstandig."

Het kan natuurlijk zo zijn dat de soep niet zo heet gegeten wordt, geeft Segers toe. Dat de nieuwe Amerikaanse president wat feller was in verkiezingstijd dan in het Witte Huis. "Trump is de oudste en meest onervaren president ooit. De vraag is daarom ook zeker: wie komt er om hem heen te staan? Welke scherpe kantjes worden eraf gehaald?"

De belangrijkste vraag die voor ons ligt: leidt de keuze voor Trump bij Europa tot verlamming of actie? "De toekomst moet nu uitwijzen of dit het begin is van het einde van de veiligheid van Europa als eenheid. Het is nu hoe dan ook onzekerder geworden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore