Buitenland

Noodtoestand Frankrijk wordt waarschijnlijk weer verlengd

13 november 2016 09:18 Aangepast: 13 november 2016 11:07
De Eiffeltoren wordt bewaakt. Beeld © Getty

De noodtoestand die in Frankrijk werd ingevoerd na de aanslagen van vorig jaar, wordt waarschijnlijk weer verlengd. Dat zegt de Franse premier Manuel Valls tegen de BBC.

Valls zegt dat het land in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in het voorjaar veel grote, publieke bijeenkomsten tegemoet gaat. De maatregelen zijn daarom nodig 'om de democratie te beschermen'.

Mensen oppakken

"Het is daarom moeilijk om nu een einde aan de noodtoestand te brengen", zegt hij. "De noodtoestand staat ons toe om mensen op te pakken en controles te doen die anders niet mogelijk zijn. Dus we zullen er waarschijnlijk nog enkele maanden mee moeten leven."

De noodtoestand werd een jaar geleden ingevoerd en werd in juli na de aanslag in Nice verlengd met zes maanden. Bij die aanslag kwamen 84 mensen om het leven. Valls denkt dat de noodtoestand het risico op nog zo'n aanslag verkleint, maar dat het land nog steeds alert moet zijn.

Islamitische Staat

"We kunnen nog steeds getroffen worden door aanslagen zoals die in Nice, door individuen die door IS via het internet en sociale media worden aangezet tot aanslagen, zonder dat ze naar Irak of Syrië gaan."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore