Ga naar de inhoud
Buitenland

Le Pen na verlies verkiezingen: 'Front National op de schop'

Le Pen geeft haar nederlaag toe

Marine Le Pen, de leider van het Front National (FN), heeft haar tegenstrever de sociaalliberaal Emmanuel Macron telefonisch gefeliciteerd met de overwinning.

Ze zei dat in een toespraak tot haar aanhangers, kort na het bekend worden van de eerste prognose, waaruit bleek dat Macron met ruime meerderheid (ruim 65 procent) verkozen is tot de nieuwe president van Frankrijk.

ZIE OOK: Macron wint verkiezingen Frankrijk: van onbekend adviseur tot president

Marine Le Pen wil haar partij Front National omvormen tot een nieuwe partij met een andere naam, die een nieuwe koers moet gaan varen om zo 'nog beter aan de verwachtingen van het Franse volk tegemoet te komen'.

De presidentskandidate zei dat nadat ze de verkiezingen van Emmanuel Macron had verloren. In een korte toespraak tot haar aanhangers zei ze verder dat haar partij het hart van de oppositie tegen president Macron zal vormen en 'zich niet neer zal leggen bij de pro-Europese politieke koers van Macron'.

 

De uitslag in de tweede ronde komt niet als een grote verrassing. De peilingen wezen al sinds de eerste ronde van de verkiezingen, twee weken geleden, op een ruime overwinning voor Macron. Het opkomstpercentage lag met 74 procent beduidend lager dan bij de eerste ronde twee weken geleden en ook flink lager dan de vorige presidentsverkiezingen vijf jaar geleden.

Ondanks de nederlaag is de uitslag voor het Front National de beste in de geschiedenis van de partij. De stemming op de partijbijeenkomst was bedrukt. Een aanwezige noemde de uitslag op de Franse zender TV5 'een grote deceptie'.

Duidelijke keuze

De Franse premier Cazeneuve noemde de uitslag 'een duidelijke keuze van de Fransen om in het hart van Europa te willen blijven'. 

Bij museum het Louvre in Parijs verzamelden zich duizenden aanhangers van Macron die na het bekend worden van de voorlopige uitslag in feeststemming verkeerden. Macron, die na het uitbrengen van zijn stem in zijn geboorteplaats Amiens naar de hoofdstad vertrok, zal daar zijn supporters in de loop van zondagavond toespreken.

De bekendmaking van de uitslag was live te zien op de livestream van onze correspondent: