Buitenland

Nieuwe wereldwijde hackaanval, ook Rotterdamse haven getroffen

27 juni 2017 14:50 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © ANP

Er vindt op dit moment weer een nieuwe wereldwijde cyberaanval plaats. Computers worden gegijzeld door zogeheten ransomware, en het containerbedrijf APM in Rotterdam is het eerste Nederlandse slachtoffer.

Dat bevestigt APM op zijn website. Het gaat om tientallen terminals die niet functioneren door de aanval, onder andere in Europa, Azië en de VS.

Volgens Fox-IT zijn er meerdere Nederlandse bedrijven en organisaties getroffen. Meerdere bronnen zeggen tegen RTL Nieuws dat ook TNT is getroffen. Een woordvoerder wilde niet direct reageren op vragen.

Naast Nederland zijn bedrijven in onder andere Frankrijk, India, Oekraïne en Rusland slachtoffer van een ransomware-aanval. Het gaat onder andere om banken, energiecentrales en telecombedrijven. Het is mogelijk dat het om dezelfde ransomware-variant gaat.

300 dollar

De criminelen achter de nieuwe ransomware vragen 300 dollar losgeld in bitcoin. Als het slachtoffer niet betaalt, worden alle bestanden op de computer gewist. Daarmee lijkt de ransomware op Wannacry, het virus dat in begin mei computers van over de hele wereld gijzelde.

Zo ziet de nieuwe ransomware eruit (tekst loopt onder foto door)

Thumbnail

Meerdere cybersecuritybedrijven bevestigen dat de nieuwe ransomware zich opnieuw verspreidt via het lek in Windows waar ook Wannacry misbruik van maakte. Windows-computers die de laatste updates niet hebben geïnstalleerd zijn nog steeds kwetsbaar om te worden overgenomen.

Volgens antivirusbedrijf Kaspersky lijkt het virus op een variant van Petya-ransomware, die enkele maanden geleden veel slachtoffers maakte, maar is het een nieuwe soort ransomware 'die nog niet eerder is gezien'. Verder blijkt uit onderzoek van Kaspersky dat het virus een systeem op meerdere manieren aan kan vallen.

Fox-IT

Fox-IT is op dit moment de ransomware-aanval aan het onderzoeken. "Er is nog maar weinig bekend", zegt Erik de Jong, chief research officer van het cybersecuritybedrijf. "Maar het lijkt erop dat deze aanval groter wordt dan Wannacry."

Een woordvoerder van het Nationaal Cyber Security Centrum zegt dat het de aanval op dit moment onderzoekt en de situatie 'nauwlettend in de gaten houdt'.

Onderstaande video laat zien hoe je je beschermt tegen ransomware

Wat kun je tegen de ransomware doen?

Om de infectie te voorkomen moet je Windows updaten. Het gaat specifiek om Windows-update MS17-010, die sinds 14 maart beschikbaar is. Het is dan wel van belang dat alle computers in het netwerk van deze update zijn voorzien. Daarnaast moet je uitkijken met het openen van emailbijlagen.

Als je computer is geïnfecteerd met de ransomware heb je in dit geval maar één keuze: een backup terugzetten. Als je die niet hebt, ben je hoogstwaarschijnlijk je bestanden kwijt. Daarom is het maken van een backup belangrijk.

LEES OOK: Zo bescherm je jezelf tegen ransomware

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore