Gisteren werd Kiribo Mini geboren in Japan: een kleine robot met de intelligentie van een 5-jarig kind. Helpt Kiribo Mini tegen eenzaamheid?
Hij praat, voelt stemmingen van mensen aan en is net zo slim als een kind van 5. En hij beweegt een beetje wiebelig, zoals een baby.
De robot, ontwikkeld door Toyota, is bedoeld als een 'gezellige begeleider'. "Het gedrag en de bewegingen van dit soort robots gaat steeds meer op die van een mens lijken", zegt Vanessa Evers, hoogleraar sociale robotica aan de Universiteit Twente. "Dat zie je onder andere aan de soepele bewegingen van de armpjes en beentjes. Die bewegingen kunnen voor mensen heel natuurlijk aanvoelen en zelfs emoties oproepen."
Emoties
Een robot zoals Kiribo Mini reageert op stemmen en emoties van mensen. "De bouwers van zo'n robot verzamelen eerst heel veel spraak van mensen die tegen zichzelf praten en tegen elkaar. Iedere stem wordt gelabeld. Dan leert een robot boze en blije stemmen herkennen: op die manier weet hij hoe boosheid en vrolijkheid klinken. Zo 'voelt' de robot je emoties aan."
En dat maakt een robot 'haast een levend iets', volgens Evers. Met haar collega's doet ze onderzoek naar de interactie tussen mensen en robots. "Mensen vinden het heel leuk om een eigen levend wezentje te hebben waar je voor kunt zorgen." Natuurlijk, het is geen kind, zegt Evers, maar je kunt het vergelijken met het virtuele huisdiertje Tamagotchi. "Een hamster kon je niet mee naar school nemen, zo'n Tamagotchi wél."
Emoties
Hetzelfde geldt voor een robot. In het promotiefilmpje van Toyota is te zien hoe Kiribo Mini naast de bestuurder in de auto zit. "Mensen kunnen zich echt emotioneel binden aan robots", zegt Evers. "Je kunt ook gehecht raken aan een auto. Een robot die terug praat en beweegt als een mens roept dan mogelijk nog meer emotie bij iemand op."
Kiribo Mini kan ook mee met een autoritje.
Of een robot eenzaamheid kan wegnemen van ouderen of van mensen die bijvoorbeeld ongewenst kinderloos zijn, kan Evers niet met zekerheid zeggen. "Er zijn onderzoeken waaruit blijkt dat eenzame mensen zich na gezelschap van de robot minder eenzaam voelen.Maar dat kan ook zijn omdat ze meedoen met het onderzoek en beseffen dat ze iets nuttigs doen voor de maatschappij."
Veilig gevoel
Toch hebben robots wel degelijk een positief effect. Evers: "In ons onderzoek zagen we dat kinderen sneller met een robotje leren dan op een tablet, omdat de robot sociaal gedrag oproept en kinderen daardoor beter hardop uitleggen wat ze zien gebeuren. Zo begrijpen ze het zelf ook beter." En sommige demente ouderen kunnen, als ze gestrest zijn, rustig worden van robots.
Een robot roept sociale gevoelens op. "Als hij teleurgesteld reageert omdat je niet met hem speelt, heb je toch zoiets van: ah, wat zielig. Terwijl het geen levend wezen is."
Maar je kunt het niet vergelijken met een echt mens. "Eerder met een huisdiertje. Met mensen kun je echt een diepere emotionele band hebben, waar zo veel meer bij komt kijken dan de band tussen mens en robot. Mensen hebben betekenisvolle gesprekken, maken dingen samen mee, leren elkaar vertrouwen. Met een robot gaat dat niet zover."
Meer op rtlnieuws.nl: