Buitenland

Grootste koraalsterfte ooit bij Great Barrier Reef

28 november 2016 16:25 Aangepast: 28 november 2016 21:07
Afgestorven koraal van het Great Barrier Reef. Beeld © ANP

Opnieuw een verontrustend onderzoek over een van de mooiste en bekendste natuurgebieden ter wereld: de Great Barrier Reef in Australië. Nog nooit stierf er zoveel koraal af.

Vooral het noorden van het koraalrif heeft het zwaar te verduren: daar is naar schatting 67 procent van het koraal afgestorven in de afgelopen 8 á 9 maanden. Het noorden overleefde eerdere verblekingen in 1998 en 2002, maar krijgt nu wel erg zware klappen, volgens onderzoekers van de Australian Research Council. Het afsterven van het koraal wordt veroorzaakt door de opwarming van het zeewater. 

In het midden en zuiden van het koraalrif gaat het een stuk beter. "Gemiddeld is zes procent van de gebleekte koraal gestorven in de centrale regio in 2016, en slechts 1 procent in het zuiden," zegt professor Andrew Baird van het ARC.

Meevaller in het midden, tegenvaller in het noorden

In mei werd ook al de noodklok geluid over de toestand van het Great Barrier Reef. Wetenschappers constateerden dat in het noorden en midden van het gebied 35 procent van de koralen dood of stervende was. In het Noorden is dat dus nog een veel erger geworden.

Los van de natuurschade, is de koraalsterfte ook voor de Australische economie pijnlijk. The Great Barrier Reef is een toeristische trekpleister die zo’n 70.000 mensen aan het werk houdt. Het levert zo'n 5 miljard dollar per jaar op. Het feit dat de schade zo verdeeld is over het rif, betekent dat er toch nog een hoop te zien is voor toeristen.

De noordelijke aangetaste regio kan wel weer herstellen. Wetenschappers schatten in dat dat 10 tot 15 jaar kan gaan duren, maar zijn ook bang dat een nieuwe verbleking voor vertraging zal duren. 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore