Buitenland

Raadsel rond 'onzichtbare aanvallen' op diplomaten VS in Havana wordt steeds groter

14 september 2017 14:20 Aangepast: 14 september 2017 14:36
De Amerikaanse ambassade in Havana. Beeld © AFP

De symptomen: gehoorverlies, spraakproblemen en zelfs hersenbeschadiging. De slachtoffers: 21 Amerikaanse diplomaten die waren gestationeerd op Cuba. De oorzaak? Niemand weet het. En het raadsel word steeds groter.

Eerst dacht de Amerikaanse geheime dienst aan aanvallen met geluidsgolven. Maar nu, een maand nadat de zaak voor het eerst naar buiten kwam, blijkt de oorzaak nog niet zo makkelijk aan te wijzen.

Scherp afgebakende plekken

Uit de verhalen van slachtoffers maakt het persbureau AP op dat de verschijnselen aan scherp afgebakende plekken gebonden waren. Een diplomaat die, in zijn hotelbed in de Cubaanse hoofdstad Havana, gek werd van onophoudelijke, 'zagende' geluiden, merkte dat het volkomen stil was als hij een meter van zijn bed stond. Ging hij terug zijn bed in, dan begon het geluid weer.

De diplomaat zelf spreekt van 'gezondheidsaanvallen'. Door de grote precisie waarmee ze leken te worden uitgevoerd, tasten onderzoekers van de inlichtingendiensten nu in het duister. Dat de geluiden op de ene plek wel te horen waren en op de andere plek niet, heeft volgens hen 'geen plausibele natuurkundige verklaring'.

Geheugenproblemen

Het is ook onwaarschijnlijk, zeggen ze, dat de kleine hersenbeschadigingen die bij slachtoffers zijn geconstateerd, het gevolg zijn van geluid. Bij sommigen is bovendien het concentratievermogen aangetast. Mensen kunnen zich ineens bepaalde woorden niet meer herinneren.

Eind vorig jaar werden de eerste aanwijzingen gerapporteerd. De Amerikaanse diplomaten in Havana leken vooral 's nachts, in hun eigen huis, het slachtoffer te zijn van de aanvallen. Maar de verschijnselen hebben zich ook in ten minste één hotel voorgedaan. Een greep uit de klachten:

  • het voelen van trillingen
  • het horen van snerpende of zagende geluiden
  • wakker worden met suizende oren

De aanvallen konden minutenlang aanhouden. Sommige slachtoffers hebben er nooit iets van gemerkt, maar meldden zich wel met dezelfde lichamelijke klachten als hun collega's die er wakker van werden. Ook Canadese diplomaten hebben zich intussen gemeld met soortgelijke problemen.

Experimenteren op eigen houtje

De FBI en de Canadese politie hebben de huizen van de diplomaten grondig onderzocht – maar niets gevonden. Wie erachter zit? Amerikaanse onderzoekers hebben gekeken of het de Cubaanse overheid kan zijn, of de Cubaanse inlichtingendienst die op eigen houtje aan het experimenteren is geslagen. Ook wordt gekeken naar de betrokkenheid van bijvoorbeeld Rusland.

Cuba wijst elke betrokkenheid van de hand. "We hebben nooit toegestaan dat Cubaans grondgebied werd gebruikt voor welke actie dan ook tegen diplomaten en hun gezinnen, en we zullen dat in de toekomst ook niet toestaan", stond afgelopen maand in een verklaring.

Ultrageheime missie?

Misschien is een ultrageheime spionagemissie ontspoord, wordt wel geopperd. En dan is er altijd nog de kans dat er een totaal andere oorzaak achter schuilgaat, zoals een tot nu toe onbekend natuurverschijnsel.

Twee jaar nadat de diplomatieke banden met Cuba – na vijftig jaar koude oorlog – stevig werden aangetrokken en de Amerikaanse ambassade in Havana feestelijk werd heropend, tasten de inlichtingendiensten in het duister over de herkomst van de aanvallen. "Er bestaat geen enkele redelijke verklaring voor", zegt een voormalige CIA-agent tegen persbureau AP. "Het is gewoon het ene mysterie na het andere."

Meer op rtlnieuws.nl:
Trump haalt streep door deal met Cuba

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore