Buitenland

'Qatar geslachtofferd in conflict tussen Iran en Saoedi-Arabië'

05 juni 2017 12:29 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
President Trump op bezoek in Saudi-Arabië Beeld © EPA

De vijf Arabische landen Bahrein, Egypte, Saoedi-Arabië, Jemen en de Verenigde Arabische Emiraten hebben de banden met Qatar verbroken. De landen zeggen dat Qatar terrorisme en extremisme steunt. Correspondent Olaf Koens geeft uitleg.

Wat zit hierachter?

Dat Saoedi-Arabië buurland Qatar beschuldigt van contacten met terroristen is natuurlijk een klassiek voorbeeld van de pot die de ketel verwijt dat hij zwart ziet. Beide landen steunen allerlei terreurorganisaties, alleen niet altijd dezelfde.

Ondertussen gaat dit conflict eigenlijk over Iran en aartsvijand Saoedi-Arabië. Iran en Saoedi-Arabië willen meer macht in het hele Midden-Oosten. Na het bezoek van de Amerikaanse president Donald Trump aan Saoedi-Arabië heeft het land aan zelfvertrouwen gewonnen.

Zowel Trump als de Saoedische leiders zien in Iran een grote dreiging, een gevaar voor de wereldvrede. Qatar staat daar anders in. Qatar heeft goede relaties met Iran, ook omdat beide landen een gigantisch gasveld delen. In het machtsspel tussen Iran en Saoedi-Arabië lijkt Qatar geslachtofferd te worden.

Wat zijn de gevolgen? 

Qatar had een unieke rol in de Golf en de bredere Arabische wereld. In het land kwamen allerlei verschillende bewegingen samen. De Amerikanen hebben er een belangrijke militaire basis, maar ook een terreurbeweging als de taliban heeft er een kantoor.

Qatar steunt een terreurorganisatie als Hamas, maar er worden in het land ook Israëlische diplomaten gesignaleerd. De grootste vijanden van de wereld hadden vrij spel in Qatar, dat als land ook regelmatig bemiddelde bij conflicten in het Midden-Oosten. Die rol staat nu onder druk.

Gaan wij er iets van merken?

Niet direct. De Nederlandse betrekkingen met Qatar zijn vriendschappelijk, maar de handelsrelatie beperkt zich tot de activiteiten van Shell en de import van zuivel. Voor het internationale vliegverkeer zullen er wel allerlei gevolgen zijn.

Qatar Airways is een grote luchtvaartmaatschappij en zal gedwongen worden vluchten naar Saoedi-Arabië te staken, en wellicht ook naar de landen die Saoedi-Arabië steunen: Egypte, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten. Ook daar worden de banden met Qatar verbroken, wat zoveel betekent dat Emirates en Etihad niet langer op Doha vliegen. Reken op vertragingen en chaos met verbindende vluchten.

En gaan de Qatari's er zelf iets van merken?

Op korte termijn zal Qatar in de problemen komen met het importeren van voedsel. Het land heeft maar één landsgrens, met Saoedi-Arabië. Die zal worden gesloten. En omdat Qatar zelf bijna niets produceert, zal er voedsel moeten worden ingevlogen. Geld is het probleem niet. Qatar is - per hoofd van de bevolking - het rijkste land ter wereld. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore