Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Buitenland

Team Trump: Van ijzervreters tot steenrijke zakenmensen

02 december 2016 18:34 Aangepast: 29 juli 2017 14:30
Trump schudt de hand van Mattis. Beeld © EPA

Make America Great Again, zei Donald Trump voortdurend tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Hij heeft de komende jaren om aan dat motto te werken, maar doet dat natuurlijk niet alleen. Hij heeft verschillende topfuncties te vergeven.

Elke nieuwe minister moet eerst langs de Senaat voordat hij of zij de eed aflegt en officieel kan starten. Dit zijn de genoemde namen.

James Mattis, Defensie

De strategische post Defensie wordt zeer waarschijnlijk toebedeeld aan oud-generaal James Mattis (66), een erkende ijzervreter. Gepokt en gemazeld in oorlogen in Irak en Afghanistan. 

Hij staat bekend om zijn harde taal en om zijn wantrouwen tegenover Iran, het land waarmee de huidige Amerikaanse president Obama een nucleaire deal sloot. 

Jeff Sessions, Justitie

Senator Jeff Sessions (69), volgens Trump 'een juridische geest van wereldklasse', mag Justitie gaan leiden. Hij maakte carrière als openbaar aanklager en rechter. Is een enorme conservatief uit het zuidelijke Alabama en staat achter Trumps plannen om een muur te bouwen aan de grens met Mexico.

Hij werd in 1986 door Ronald Reagan genomineerd als rechter voor het Hooggerechtshof maar trok zich terug nadat verschillende senatoren zeiden dat Sessions als rechter racistische opmerkingen had gemaakt. Volgens een openbaar aanklager zou Sessions gezegd hebben dat hij de 'Ku Klux Klan oké vond totdat hij er achter kwam dat ze wiet roken'. 

Wilbur Ross, Handel

Handel komt in de ervaren handen van Wilbur Ross (79). Hij is een steenrijke miljardair. Vergaarde zijn fortuin door bedrijven op te kopen die op de rand van de afgrond stonden​. Ross redde Trump in het verleden bij faillissementen en sponsorde hem genereus tijdens zijn campagne. 

Thumbnail

Wilbur Ross (Foto: AFP)

Steven Mnuchin, Financiën

Op Financiën komt 'jonkie' Steven Mnuchin (53) te zitten. Afkomstig van zakenbank Goldman Sachs, financieel directeur van de campagne van Trump en filmproducent. Met zijn bedrijf Dune Capital financieert hij films als Avatar, American Sniper en Suicide Squad. Hij staat bekend als keiharde zakenman.  

Elaine Chao, Vervoer

De eerste vrouw die een ministerspost kreeg, is Elaine Chao (63). Zij komt op het departement van Vervoer. Zij was al eens minister. Onder George Bush deed ze Arbeid. Geboren in Taiwan. Startte carrière bij de Bank of America maar stapte later over naar de Amerikaanse overheidsadministratie.

Thumbnail

Elaine Chao (Foto: AFP)

Ben Carson, Huisvesting en Stadsontwikkeling

De 65-jarige Ben Carson, een voormalig chirurg, wordt genoemd als de minister voor Huisvesting en Stadsontwikkeling.

Tom Price, Volksgezondheid

Nog een oud-chirurg, Tom Price (62), kan zijn beroepsachtergrond meenemen naar Volksgezondheid. Heeft zich altijd verzet tegen Obamacare. Wil ook het budget van Planned Parenthood inkrimpen.

Betsy DeVos, Onderwijs

DeVos heeft Nederlandse roots en komt uit Holland, een zeer conservatief plaatsje in de staat Michigan. Haar vader, Edgar Prince, was een self-made zakenman die enkele fabrieken voor auto-onderdelen begon. Hij verkocht zijn bedrijf in de jaren 90 voor ruim een miljard dollar. De familie DeVos zou zo’n 5 miljard dollar waard zijn.

Mike Pompeo (52), hoofd van de CIA

Steunde Trump tijdens diens campagne. Lid van de Tea Party-beweging die staat voor vrije markt, een kleine overheid die weinig uitgeeft en tegen belastingverhogingen is. Afgestudeerd aan Harvard en al zijn leven lang lid van wapenorganisatie NRA. Pompeo is fel tegenstander van abortus en vindt dit alleen gerechtvaardigd als het leven van de moeder in gevaar is.

Michael Flynn, Nationale Veiligheidsadviseur

Flynn diende 33 jaar lang het leger. Hij was tussen 2012 en 2014 directeur van de militaire inlichtingendienst DIA en werd door Obama ontslagen wegens 'managementproblemen'. Hij ziet de radicale islam als allergrootste gevaar voor de VS en houdt Rusland graag te vriend.  

Thumbnail

Michael Flynn (Foto: AFP)

Nikki Haley, Ambassadeur bij de Verenigde Naties 

Haley (44) is kind van Indiase ouders. Populair in conservatieve kringen. Eerste vrouwelijke gouverneur van South-Carolina. Als gouverneur heeft ze een uitstekende reputatie, maar geen internationale ervaring.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore