Buitenland

Duits plan: stuur bootvluchtelingen snel terug

06 november 2016 07:27 Aangepast: 29 juli 2017 21:00
Archieffoto. Beeld © EPA

Het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken wil dat migranten die hier naar toe willen komen, buiten Europa asiel gaan aanvragen. Bootvluchtelingen die op zee worden opgepikt, moeten dan ook worden teruggestuurd naar Afrika, staat er in het voorstel.

De krant Welt am Sonntag schrijft over het voorstel van het ministerie. Het plan moet voorkomen dat vluchtelingen zich aan de levensgevaarlijke tocht over de Middellandse Zee wagen.

Egypte of Tunesië

Migranten die op zee worden onderschept, zouden naar Noord-Afrikaanse landen als Egypte of Tunesië gebracht moeten worden. Vanuit die landen zouden ze asiel moeten aanvragen in Europa.

Het ministerie zegt tegen de krant dat het plan is bedoeld om levens te redden, maar ook om mensensmokkelaars buiten spel te zetten. Het voorstel zou nog niet zijn besproken op EU-niveau.

2200 bootvluchtelingen uit zee gehaald

Dagelijks worden er vele bootvluchtelingen uit de Middellandse Zee geplukt. Alleen gisteren al ging het om 2200 mensen. Tien migranten zijn volgens de Italiaanse kustwacht verdronken.

De vluchtelingen waagden de oversteek op dertien opblaasbare rubberboten, twee kleine boten en een groot schip.

Thumbnail

Vluchtelingen werden gisteren uit zee opgepikt (Foto: AFP)

De Internationale Organisatie voor Migratie zegt dat een recordaantal migranten dit jaar in de Middellandse Zee is omgekomen. Dit jaar zijn er inmiddels 160.000 migranten naar Italië gereisd. Alleen al in oktober registreerden de Italiaanse autoriteiten 28.000 nieuwe asielzoekers.

Tot nu toe zijn meer dan 4220 mensen gestorven door verdrinking of uitputting. In 2015 kwam het totale dodental uit op 3770.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore