Buitenland

Einde vluchtelingendeal? Erdogan dreigt grenzen Turkije te openen

25 november 2016 10:47 Aangepast: 29 juli 2017 16:30
De Turkse president Erdogan Beeld © AFP

De vluchtelingendeal tussen Europa en Turkije wankelt. De Turkse president Erdogan dreigt de grenzen weer te openen "als de Europese Unie nog verder gaat".

Erdogan reageerde vandaag op het Europees Parlement dat de lidstaten gisteren opriep om te stoppen met de toetredingsgesprekken met Turkije. Het parlement vindt dat Turkije geen recht heeft op toetreding tot de EU, vanwege de 'disproportionele onderdrukkende maatregelen' sinds de mislukte staatsgreep in juli

Beloftes gebroken

Tienduizenden vermeende aanhangers van geestelijke Fethullah Gülen, die volgens Turkije achter de coup zit, zijn ontslagen, opgepakt of uit hun functie gezet. Ook Koerdische parlementsleden en journalisten zijn opgepakt, kranten gesloten en bestuurders vervangen.

Erdogan is woest op het Europees Parlement: "Wij voeden 3 tot 3,5 miljoen vluchtelingen in ons land. Jullie houden je niet aan jullie beloftes. Als jullie nog verder gaan, dan gaan de grenzen weer open."

De deal

Door de deal met Turkije gaan de Turkse autoriteiten actief tegen dat vluchtelingen en andere migranten de Egeïsche Zee oversteken naar Griekenland. Wie dat toch doet, wordt teruggestuurd naar Turkije. Dat land krijgt in ruil voor de medewerking miljarden van Europa.

Verder stond in de overeenkomst dat er snel zicht moet komen op afschaffing van de visumplicht voor Turken die naar de EU willen reizen. Dan moet Turkije wel eerst aan een reeks voorwaarden voldoen en dat is volgens Brussel nog niet het geval.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore