Buitenland

Aarde warmt op: nog nooit zo weinig winters poolijs

29 maart 2016 03:29 Aangepast: 31 juli 2017 23:30
De poolkap op 24 maart. De gele lijn geeft het gemiddelde tussen 1981 en 2010 aan. Beeld © NASA

Er was nog nooit zo weinig poolijs tijdens een winter als dit jaar. Dat blijkt uit satellietopnames van de poolkap die NASA maakte.

Elk jaar groeit de poolkap rond de noordpool in de winter aan om weer te smelten in de lente en zomer. Ergens tussen februari en april bereikt de ijskap zijn maximale grootte. Maar dat maximum is steeds kleiner aan het worden. Op 24 maart was de poolkap op zijn grootst voor deze winter: 14,52 miljoen vierkante kilometer.

Laagste maximum ooit
Dat lijkt veel, maar is het laagste maximum ooit gemeten. Vorig jaar was het met 14,54 miljoen vierkante kilometer ook al een slecht jaar voor het poolijs. Volgens de wetenschappers van NASA waren de 13 slechtste jaren voor het poolijs ook de afgelopen 13 jaar. De oorzaak is de opwarming van de aarde: zowel de lucht als de zee is steeds warmer. Dit jaar hielp ook de wind in het noordpoolgebied niet mee.

"In de toekomst krijgen we waarschijnlijk minder poolijs. Naast een warmere atmosfeer is ook de oceaan steeds warmer. Daardoor kan het ijs niet zo ver richting het zuiden aangroeien als gewoonlijk", zegt Walt Meier van NASA. "Al kan er jaarlijks een groot verschil zijn afhankelijk van het winterweer, we zien toch een significante trend naar beneden door de opwarming van de atmosfeer en oceanen."

Animatie van de groei van het poolijs deze winter:

Het poolijs is belangrijk voor het reguleren van de temperatuur op aarde, omdat de witte ijskap veel energie van de zon reflecteert. Dat effect is vooral belangrijk in de zomer, als er veel zonlicht in het noordpoolgebied is. Het lage maximum voor winterijs wil niet zeggen dat er ook in de zomer een kleiner minimum is: als er een koude zomer aankomt, kan de ijskap relatief groot blijven. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore