Buitenland

Apple en Ierland vechten recordnaheffing van 13 miljard euro aan

19 december 2016 11:16 Aangepast: 05 december 2017 07:51
Beeld © Getty

Zowel Apple als Ierland gaan in het beroep tegen het besluit van de Europese Commissie, waardoor Apple een recordbedrag van 13 miljard euro plus rente aan niet-betaalde belastingen in Ierland alsnog moet aftikken.

Dat bevestigen Apple en Ierland (pdf) vandaag, die beide de Europese naheffing van augustus bij het Europese Gerecht (EGC) aanvechten.

Verschillende fouten

Apple zegt dat de Europese Commissie 'verschillende fouten' heeft gemaakt tijdens hun berekening voor de naheffing. "Apple is de grootste belastingbetaler van de wereld met een wereldwijde belastingtarief van ongeveer 26 procent", stelt een woordvoerder in een statement aan RTL Z. 

Volgens Apple zou het 'ongekend' zijn dat Apple nog 13 miljard euro moet betalen, wat volgens het bedrijf 40 procent is van de totale belasting die bedrijven in Ierland betalen.

Doelwit voor krantenkoppen

Apple stelt tevens dat het bedrijf vooral een doelwit is van de Europese Commissie omdat het 'voor krantenkoppen zorgt'. Ook verdenkt Apple de Deense EU-commissaris Margrethe Vestager ​(Mededinging) ervan dat het met deze zaak 'Deen van het jaar' is geworden.

Ierland is van mening dat de Europese Commissie zijn 'bevoegdheden overschrijdt', inbreuk maakt op de 'nationale soevereiniteit' en het Ierse belastingstelsel 'misinterpreteert'. De Ierse overheid vindt dat het zijn belastingstelsel, waarmee het veel Amerikaanse bedrijven heeft aangetrokken, moet beschermen.

Winst doorsluizen 

Apple sluist al tientallen jaren een groot deel van de winst naar Ierse dochterondernemingen die vrijwel alleen op papier bestaan. Over die winst betalen ze op deze manier amper belasting, omdat Apple met de Ierse fiscus heeft afgesproken dat het alleen belasting betaalt over de winst die in Ierland wordt geboekt, met bijvoorbeeld de verkoop van iPhones in Ierland. 

Hierdoor betaalt Apple dus praktisch geen belasting over de winst die in alle andere landen wordt geboekt. 

Volgens Vestager zijn de belastingafspraken een verkapte vorm van illegale staatssteun. Ierland behandelt namelijk niet alle bedrijven op dezelfde manier: door de extreem gunstige deal die Apple met de Ierse belastingdienst wist te sluiten droeg het bedrijf in 2014 over de Europese winst maar 0,005 procent af in Ierland. Dat is 50 euro belasting per miljoen euro winst.

Apple hoopt volgens Reuters ook dat de aankomende Amerikaanse president Donald Trump de belasting voor bedrijven verlaagt van 35 naar 15 procent. Dit moet het voor techbedrijven aantrekkelijker maken om hun verdiende geld terug naar de VS te halen.

Schade valt te overzien

De 13 miljard euro is met afstand de hoogste naheffing die de Europese Commissie heeft opgelegd. De hoogste naheffing stond voorheen op 1,37 miljard euro voor het Franse bedrijf elektriciteitsbedrijf EDF.

Voor Apple is de schade nog wel te overzien. Het bedrijf heeft 19,5 miljard euro handje-contantje liggen en een totaal reserveberg van ruim 233 miljard euro achter de hand.

Hoe de belastingconstructie van Apple precies werkt zie je in dit item van Z Today

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore