Ga naar de inhoud
Buitenland

Kroes had haar bijbaan moeten melden, maar krijgt geen straf

Beeld © EPA

Neelie Kroes had moeten vertellen dat ze een bijbaan had, maar het feit dat ze dat 'vergeten' is levert haar geen straf op, heeft de Europese Commissie vandaag besloten.

Eind september bleek dat Kroes jarenlang op papier directeur van het bedrijf Mint Holdings in de Bahama's was, ook in de tijdens haar Eurocommissariaat. Door die bijbaan te verzwijgen handelde ze in strijd met de Brusselse gedragsregels. 

Haar bijbaan kwam aan het licht na onderzoek door een consortium van internationale journalisten. Nadat haar gevraagd werd om commentaar op de ontdekking meldde ze haar bijbaan alsnog zelf aan de Europese Commissie. Kroes had naar eigen zeggen niet door dat ze van 2004 tot 2009, toen ze Commissaris was, nog op papier directeur van het bedrijf was. 

'Geen opzet'

Volgens Kroes was er geen opzet in het spel en zou het gaan om een 'administratieve' vergissing.

De Europese Commissie geeft haar geen straf omdat ze overtuigend heeft aangetoond dat ze daadwerkelijk van niets wist. Daarnaast kreeg ze niet voor de positie betaald. 

Verder kreeg Kroes ook een officiële reprimande omdat ze haar inkomen over 2015 niet had opgegeven. Daardoor kreeg ze onterecht een tegemoetkoming van de Europese Unie. Ze heeft deze teruggestort en inzage gegeven in haar financiële situatie.