Ga naar de inhoud
Buitenland

Frankrijk wil encryptie op Europees niveau aanpakken: kan dat zomaar?

Beeld © Bloomberg

In de strijd tegen terrorisme wil Frankrijk beveiligde chat-apps aanpakken, zoals WhatsApp en Telegram. Daarvoor wil het een Europees initiatief starten, terwijl Europa juist kritisch is op privacyinbreukmakende maatregelen.

Sinds de onthullingen van Edward Snowden over de afluisterpraktijken door geheime diensten zijn techbedrijven actief encryptie door aan het voeren. Het belangrijkste voorbeeld daarvan is WhatsApp, dat enkele maanden geleden end-to-end-encryptie voor meer dan een miljard mensen inschakelde. Hierdoor worden berichten zodanig versleuteld dat ze alleen door de ontvanger kunnen worden ingezien - en niet door WhatsApp of een derde partij.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, zegt dat de inlichtingendiensten veel last hebben van de toenemende mate van versleutelde communicatie. "Veel berichten gerelateerd aan het uitvoeren van terroristische aanvallen worden met encryptie verstuurd, en dat is een belangrijk probleem binnen de strijd tegen terrorisme", aldus Cazeneuve tegen Reuters.

Telegram en IS-kanalen

Volgens Cazeneuve gebruikte de man die vorige maand de keel van een Franse priester doorsneed de chat-app Telegram om met sympathisanten te communiceren. Telegram is een populaire chat-app bij IS-sympathisanten: via openbare kanalen delen IS'ers regelmatig hun ervaringen en gedachten met geïnteresseerden. In tegenstelling tot WhatsApp is de end-to-end-encryptie bij Telegram optioneel.

Thumbnail

Het is nog onduidelijk hoe Cazeneuve encryptie wil aanpakken. Dat kan bijvoorbeeld met een speciale ingang waarmee inlichtingendiensten toegang krijgen tot versleutelde communicatie. Dit wordt ook wel een achterdeurtje genoemd. Op 23 augustus praat Cazeneuve met zijn Duitse collega Thomas de Maizière over het opzetten van een Europees plan om encryptie op internationaal niveau aan te pakken.

Wat vindt Europa?

Europa heeft nog geen officieel standpunt ingenomen over encryptie, maar volgens privacyonderzoeker Axel Arnbak van de Universiteit van Amsterdam blijkt uit recente Europese wetten dat encryptie vaak als een basisrecht wordt gezien.

De Europese privacytoezichthouder zei in juli van dit jaar (pdf) dat Europeanen end-to-end-encryptie mogen gebruiken om hun communicatie te beveiligen. Het inbouwen van een achterdeurtje zou volgens de privacytoezichthouder zelfs illegaal moeten zijn.

Arnbak verwacht dat Europa volgend jaar met een eerste wetgevingsvoorstel voor de ePrivacy-richtlijn komt, waarin staat hoe Europa over encryptie en het beveiligen van communicatie denkt. Nederland zei al eerder voor krachtige encryptie en tegen achterdeurtjes te zijn.

"De Franse minister weet waarschijnlijk niet zo veel van het internet. Hij ziet een probleem, encryptie, en denkt dat hij dat kan aanpakken zonder de bredere context te zien", aldus Arnbak. "Door encryptie te verbieden maak je cyberspionage door landen als Rusland en China gemakkelijker, en kunnen bedrijven niet meer vertrouwelijk communiceren. Je hebt in de encryptiediscussie twee keuzes: een veilig internet voor iedereen of een internet dat kwetsbaar is voor alle aanvallers."

Lees op rtlz.nl