Buitenland

May's brexit-deal voor expats: 'Wij willen dat jullie blijven'

26 juni 2017 17:11 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Archieffoto.

Geen enkele inwoner van de Europese Unie die op dit moment legaal in het Verenigd Koninkrijk verblijft, hoeft na de brexit te vertrekken. "We willen dat jullie blijven", laat de Britse premier Theresa May vandaag weten.

Zij lichtte zojuist de details van de plannen voor expats in het land toe in een persconferentie en een uitgebreid document. Die leven al lange tijd in onzekerheid over de aanstaande brexit.

De EU zei eerder al dat de rechten die burgers hebben op de datum van het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU, een leven lang gewaarborgd moeten blijven.

Verblijfsstatus

Tijdens een EU-top in Brussel vrijdag liet May al weten dat EU-burgers die al vijf jaar of langer legaal in het Verenigd Koninkrijk wonen, een verblijfsstatus krijgen na de Brexit. Het gaat daarbij om ruim 3 miljoen mensen.

Zij zullen dezelfde rechten krijgen als de Britten op het gebied van gezondheid, onderwijssubsidies en pensioenen. Wie minder dan vijf jaar in het Verenigd Koninkrijk woont, mag blijven tot de speciale vijfjaarsstatus is bereikt. Over sommige details wordt niets gezegd, zegt correspondent Anne Saenen:

May beloofde dat door de brexit 'geen enkel gezin uit elkaar zal vallen' en dat mensen 'met overzeese familieleden herenigd kunnen worden'. In het voorstel staat: "Het Verenigde Koninkrijk is één van de meest open en gastvrije plekken in de wereld en dat zal zo blijven." 

Wat ze daarbij niet vermeldt - zo merkt de Britse krant The Guardian op - is dat degenen die gezinshereniging willen, ruim 21.000 euro jaar moeten verdienen. Rechtbanken zouden dit al aangemerkt hebben als een 'bijzonder harde' maatregel. 

'Gestroomlijnd proces'

"Niemand wordt aan de rand van een klif gezet", zei May vrijdag. En voegde daar vandaag aan toe: "We willen een gestroomlijnd proces. Mensen hoeven niet eindeloze formulieren in te vullen."

Over de 1 miljoen Britten die in de Europese Unie wonen, staat weinig in het document, behalve dat de staatspensioenen gewoon uitgekeerd zullen blijven worden zoals dat nu ook al het geval is. 

Wanneer de maatregelen ingaan, is niet bekend. "Niet voordat we artikel 50 laten ingaan en niet later dan dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat", aldus May.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore