Ga naar de inhoud
Buitenland

Trump benoemt protectionist tot hoofd internationale handel

Robert Lighthizer. Beeld © Getty Images

Het ziet ernaar uit dat de Verenigde Staten definitief een andere handelskoers gaan varen. Aanstaande president Donald Trump heeft opnieuw iemand benoemd die kritisch is over het handelsbeleid van de afgelopen decennia.

Trump heeft Robert Lighthizer (69) volgens Politico en andere Amerikaanse media uitgekozen om de Verenigde Staten te vertegenwoordigen als het gaat om handel, handelsverdragen en -conflicten.

Lightizer is advocaat en was eerder onderdeel van Ronald Raegans Witte Huis. Dankzij twee opiniestukken in de New York Times en de Washington Times krijgen we al een idee over zijn visie op het aanstaande Amerikaanse handelsbeleid.

Meer of minder vrijhandel

Zo gaat hij in 2011 in op de kritiek van sommige republikeinen dat Trump 'geen conservatief' is en wel 'een liberaal' zou zijn. Ook als het om handel gaat, want Trump was toen al voorstander van een meer protectionistisch beleid.

Een onzinredenering, vond Lighthizer: in het verleden waren er genoeg Republikeinse presidenten die harder optraden tegen handelspartners zoals China. Niet de republikeinen, maar de democraten zijn juist voor meer vrijhandel, stelt hij.

"Het icoon van modern conservatisme, Ronald Raegan, legde quota’s op op geïmporteerd staal, beschermde Harley-Davidson tegen Japanse competitie, beperkte de import van halfgeleiders en auto’s en nam talloze andere maatregelen om de Amerikaanse industrie sterk te houden."

Ook Nixon hief een tijdelijke belasting op alle import, omdat hij vond dat het economisch beleid oneerlijk was, schreef Lighthizer.

Productie naar China

Harder optreden richting China is dus ook niet liberaal te noemen, vond hij. Bovendien doet het 'blinde vertrouwen' in vrijhandel de positie van Amerika en haar werknemers geen goed. "Markten functioneren niet beter als de productie verschuift naar China dankzij haar overheid."

Ook in de New York Times pleitte hij in 2008 voor een meer protectionistische koers binnen de republikeinse partij. Onder Trump wil hij 'beter handelsbeleid tot stand brengen die alle Amerikanen ten goede komt.'

Trump benoemde eerder al Peter Navarro tot hoofd van de Nationale Handelsraad. De econoom is schrijver van het boek The Coming China Wars, over de manier waarop China ervoor heeft gezorgd dat veel Amerikaanse banen verloren gingen en de lonen zijn verlaagd.

Ook was hij regisseur van de documentaire Death by China over hetzelfde onderwerp en de toenemende militaire macht van de Chinezen. In de trailer van de film zie je hoe Amerika 'bloedt' dankzij een Chinees kartelmes.

Bron: RTL Z / Frederieke Hegger