Ga naar de inhoud
Buitenland

Britse EU-ambassadeur stapt plotseling op

Ivan Rogers (L), schudt de hand van Martin Schulz, voorzitter van het Europees Parlement. Beeld © Europees Parlement

De Britse EU-ambassadeur die een sleutelrol had moeten spelen in de brexit-onderhandelingen is onverwachts opgestapt. Een opmerkelijke stap omdat de onderhandelingen zeer waarschijnlijk snel starten.

Sir Ivan Rogers wordt gezien als een van de meest ervaren Britse diplomaten op het gebied van Europese politiek. Maar vlak voor de brexit-onderhandelingen gaan beginnen kiest hij er toch voor om de zware taak niet op zich te nemen, maakt hij vandaag bekend.

Gevoelig moment

Die onverwachte stap komt op een gevoelig moment. De Britse premier Theresa May gaf twee maanden geleden aan de procedure voor uittreding eind maart al in werking te stellen.

Zodra dat gebeurt zal de tijd meteen dringen. Vanuit de Europese Unie is de druk hoog om de onderhandelingen zo snel mogelijk af te wikkelen en binnen twee jaar een akkoord te bereiken én ondertekend te hebben.

Taskforce

De EU heeft een taskforce klaarstaan van 30 mensen die meteen aan het werk gaan zodra de Britten aangeven te vertrekken. Volgens The Economist verdringen Brusselse ambtenaren elkaar om mee te mogen doen aan die onderhandelingen. Terwijl juist in Groot-Brittannië de regering moeite heeft om mensen te vinden.

Een maand geleden baarde Rogers opzien door tegen de BBC te zeggen dat een handelsovereenkomst tussen Groot-Brittannië en de EU wel tien jaar zou kunnen duren. Ook blijkt Rogers geventileerd te hebben dat hij twee jaar een te krappe onderhandelingsperiode vindt voor een succesvolle brexit. 

Volgens de BBC kwamen dat soort opmerkingen richting ministers hem op kritiek te staan en werd hij daarna weggezet als pessimist.

Reacties

Lord Peter Mandelson, de voormalige minister voor bedrijvigheid en oud EU-commissaris voor handel, heeft een reactie doen uitgaan waarin hij het vertrek van Rogers een verlies noemt voor de Britten. Daarnaast zegt hij dat "iedereen weet dat ambtenaren in toenemende mate worden geremd in het ventileren van neutrale meningen en adviezen.

De oud EU-commissaris voegt er aan toe dat de onderhandelingen in niets zullen uitmonden als ministers zichzelf voor de gek houden over de moeilijkheden die komen kijken bij een brexit.

 

Bron: RTL Z / ANP / Coen van de Ven
Meer over