Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Buitenland

EU: Britten moeten opschieten met brexit

06 december 2016 12:53 Aangepast: 29 juli 2017 14:00
Archieffoto.

Groot-Brittannië moet voor oktober 2018 een deal hebben gesloten voor het verlaten van de Europese Unie.

De tijd dringt, volgens EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier. Dat komt doordat het ratificeren van een eventueel akkoord binnen de periode van twee jaar valt, die al in maart ingaat. 

"Het moge duidelijk zijn dat de echte onderhandelingen korter zullen duren dan twee jaar", zei hij vandaag op een persconferentie in Brussel.

Artikel 50

Dat betekent concreet dat het opstarten van onderhandelingen, een akkoord van de Europese lidstaten en het Europees Parlement én een akkoord van de Britten allemaal binnen de periode van twee jaar moeten vallen.

Thumbnail

Michel Barnier staat bekend als een straffe onderhandelaar (Foto: Getty)

De EU is volgens Barnier klaar voor de onderhandelingen. Een taskforce van 30 mensen is gereed om de onderhandelingen te beginnen zodra de Britten artikel 50 activeren, waarmee het proces van uittreden formeel wordt gestart.

Een maand geleden kondigde de Britse premier Theresa May aan dat ze het artikel eind maart zou activeren.

Harde onderhandelaar

Barnier gaf vandaag ook een waarschuwing: van cherry-picking zal geen sprake zijn. Eruit is eruit. "De gemeenschappelijke markt en de vier vrijheden zijn niet te splitsen." Dat geldt dus ook voor vrije migratie.  

De Franse ex-minister voor Buitenlandse Zaken en voormalige EU-commissaris werd een maand geleden door EU-president Juncker aangesteld om de brexitgesprekken te leiden. Hij staat bekend als een harde onderhandelaar. Toen hij namens de EU de bankensector moest hervormen, werd hij volgens de BBC door mensen in de financiële sector omschreven als 'de gevaarlijkste man van Europa'.

Nadat hij erin was geslaagd de bonussen terug te dringen, genoot hij volgens de Britse publieke omroep vooral respect.

Anne Saenen doet live verslag vanuit Londen:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore