Buitenland

CIA zet honderdduizenden geheime documenten online

18 januari 2017 17:18 Aangepast: 18 januari 2017 19:50
De mouw van CIA-directeur John Brennan. Beeld © ANP

De CIA heeft zo'n 800.000 geheime documenten vrijgegeven. De database wordt momenteel druk bezocht, dus de website ligt er vaak uit. Echter: wie er wel doorheen komt, vindt informatie over UFO-waarnemingen, onderzoeken en experimenten die in het verleden zijn gedaan.

De meeste documenten zijn al jaren openbaar, maar moeilijk te bereikbaar. Wie ze wilde inzien, kon daarvoor tussen 9 en half 5 terecht in de nationale archieven in Washington.

Dat kon zo niet langer, dacht onder andere journalist Mike Best. Daarom haalde hij 15.000 dollar op om een deel van alle documenten uit te printen en vervolgens weer te uploaden. Actiegroep Muckrock probeerde de online publicatie via de rechter voor elkaar te krijgen.

In november zwichtte de CIA. De Amerikaanse geheime dienst maakte bekend een programma te zijn gestart om de documenten te uploaden. Hier vind je het hele archief.

In totaal staan er maar liefst 13 miljoen pagina's online. De documenten zijn niet allemaal even interessant: de échte leuke stukken zijn witgemaakt. Zo is er een bestand online gezet met de spannende naam 'geheime Amerikaanse-Egyptische contacten'. De inhoud is helaas onleesbaar.

In een ander document, dat verder helemaal wit gemaakt is, is een Italiaans rapport opgenomen dat gaat over het bezoek van de Nederlandse minister van Buitenlandse zaken aan Londen in 1974. Het papier was bestemd voor Kissinger, die destijds nog minister van Buitenlandse Zaken was. Het document zou codewoorden bevatten. Heel geheimzinnig allemaal, maar wat er verder instaat is niet te achterhalen.

Recept voor onzichtbare inkt

Waar je wél over kunt lezen, zijn de experimenten die de CIA acht dagen lang deed met Uri Geller. Daarin tekende hij onder andere foto's na die in een andere kamer lagen, soms met precieze nauwkeurigheid. Volgens de onderzoekers demonstreerde hij daarmee "zijn paranormale vermogen op een overtuigende en ondubbelzinnige wijze", zag BBC. Ook werden verschillende casussen in beeld gebracht van mensen die een 'out-of-body' ervaring had.

Sommige dingen zijn eigenlijk nog best nuttig: zoals recepten voor onzichtbare inkt. Alhoewel we het al wisten, blijft het ook leuk om te lezen over de spanningen die voor en tijdens de koude oorlog heersten tussen Amerika en de Sovjet Unie.

Heb je wat interessants gevonden waarvan jij vindt dat anderen dat ook moeten weten? Laat het ons weten: internet[@]rtlz.nl.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore