Ga naar de inhoud
Buitenland

Klimaatverandering zorgt straks voor meer hitte, minder werkuren

Pfoe, warm he? Het is even zweten vandaag en dat leidt niet tot de meest productieve werkdag. In landen waar de temperaturen de komende jaren echt de pan uit gaan rijzen, kan dat economisch veel schade opleveren.

De economieën van 43 landen ondervinden de komende jaren enorme last van de hitte, zeggen onderzoekers van de Verenigde Naties. Dat kost deze landen economische groei.

Onder meer China, Indonesië, Mexico en Vietnam gaan de financiële pijn voelen, meldt Bloomberg. Per jaar kan de hitte leiden tot 15 tot 20 procent minder werkuren in Zuid-Oost Azië. Maar de hele wereld krijgt er last van: bij elkaar gaat de hitte als gevolg van klimaatverandering de wereldeconomie 2 biljoen dollar kosten voor 2030. 

Afname werksnelheid

"Met hitte stress, kan je niet dezelfde intensiteit van werk volhouden, en we zullen zien dat de werksnelheid afneemt en dat er meer rust(uren red.) nodig zijn in arbeidsintensieve industrieën," zegt een van de VN onderzoekers tegen Bloomberg.  

Met name laaggeschoolden in armere landen zullen de dupe worden van deze ontwikkeling, verwachten de onderzoekers. Wat mogelijk de kloof tussen arm en rijk zal vergroten.