Buitenland

Starbucks in verzet tegen Trump, gaat 10.000 vluchtelingen aannemen

30 januari 2017 15:41 Aangepast: 29 juli 2017 01:30
Beeld © Starbucks

Howard Schultz, de ceo van koffie-multinational Starbucks, reageert in een brief op het besluit van Trump om inwoners uit zeven moslimlanden niet toe te laten tot de Verenigde Staten.

"Ik schrijf u vandaag met grote bezorgdheid, een zwaar hart en een vastberaden belofte. (..) We leven in een weergaloze tijd, één waarin we getuige zijn van het geweten van ons land, en de belofte van de American Dream, die in twijfel wordt getrokken."

De baas van Starbucks is duidelijk niet gediend van het ingrijpende besluit van de Amerikaanse president. Volgens Schultz liggen 'de mensenrechten die we zo lang als vanzelfsprekend hebben beschouwd onder vuur'. 

Vluchtelingen aannemen

De multinational gaat daarom ongewone maatregelen nemen, 'om u ervan te verzekeren dat we niet zullen toekijken, of zullen zwijgen, terwijl de onzekerheid rond de acties van de nieuwe regering met de dag groter wordt.'

Een van de maatregelen: het aannemen van 10.000 vluchtelingen, in 75 landen, in vijf jaar tijd. Zou elk land evenveel vluchtelingen opnemen, dan gaat het om 133 vluchtelingen per land, in een tijdsbestek van vijf jaar. Starbucks begint het project in de Verenigde Staten en wil tolken aannemen die het Amerikaanse leger hebben ondersteund in conflictgebieden.

Samenwerking met Mexico

Verder merkt Schultz op dat hij 'liever bruggen bouwt met Mexico in plaats van muren'. En wie zijn zorgverzekering verliest dankzij de nieuwe regering, kan via het bedrijf een verzekering regelen.

In Nederland zijn er ook verschillende bedrijven die statushouders in dienst nemen. Albert Heijn bijvoorbeeld, heeft een kleinschalig project in Amsterdam. Na een hoop hobbels in de weg, verloopt het vluchtelingenproject nu voorspoedig

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore