Buitenland

Brits Hof: parlement moet beslissen over brexit

24 januari 2017 10:41 Aangepast: 29 juli 2017 03:00
Theresa May tijdens een interview met de BBC. Beeld © EPA

Het Britse parlement moet goedkeuring geven over het uittreden van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. Dat heeft het hoogste Britse gerechtshof besloten.

Van de elf rechters van het Hooggerechtshof van het Verenigd Koninkrijk besloot een meerderheid van acht rechters dat de Britse premier Theresa May niet tot de brexit mag overgaan zonder het parlement te raadplegen. 

Dat mag volgens de opperrechters niet omdat het invoeren van een referendumuitslag (dat aan de brexit ten grondslag ligt, red.) een wetswijziging vereist en dat kan alleen maar met instemming van het parlement. De parlementen van Noord-Ierland, Schotland en Wales hoeven van het Hof geen toestemming te geven. 

'Teleurstellend'

Een woordvoerder van de regering noemt de uitspraak 'teleurstellend', maar zegt dat 'alles gedaan zal worden om aan de uitspraak te voldoen'. Volgens het kantoor van de premier zal het tijdschema voor de brexit niet veranderen. 

May wilde zonder instemming van het parlement de zogeheten Artikel 50-procedure in werking stellen, maar onder aanvoering van zakenvrouw en filantrope Gina Miller werd een rechtszaak aangespannen om wel parlementaire bemoeienis af te dwingen. Een lagere rechter gaf Miller in november gelijk, maar de regering ging tegen die uitspraak in beroep. 

12-puntenplan May

Vorige week presenteerde May haar plannen voor een harde brexit. Groot-Brittannië zal de EU écht verlaten en vervolgens proberen nieuwe handelsakkoorden met de EU af te sluiten.

Eén van de beloften die May overigens deed bij haar 12-puntenplan voor de brexit is dat het parlement overal over mag stemmen. Maar die belofte geldt nadrukkelijk alleen voor de deal die May hoopt te sluiten met de EU, niet over het in werking stellen van de artikel 50-procedure. 

Corbyn: wij gaan niet dwarsliggen

Volgens correspondent Anne Saenen zal May de stemming in het parlement overigens wel winnen en was de rechtszaak van vandaag dan ook vooral leuk voor Europeanen die met belangstelling de soap aan de overkant van de Noordzee volgen. "Ondanks dat er wel wat gerommel is, bijvoorbeeld in de Labourpartij van Jeremy Corbyn, is de verwachting dat het Lagerhuis wel gaat instemmen met May", vertelt Saenen. 

Meteen na de uitspraak laat Corbyn weten dat zijn partij niet dwars zal liggen. "Labour respecteert de uitslag van het referendum en de wil van het Britse volk en zal het Artikel 50-proces niet frustreren." Wel zal hij een amendement toevoegen aan het Artikel 50-wetsvoorstel om te 'voorkomen dat de Conservatieven de brexit gebruiken om Groot-Brittannië om te bouwen tot belastingparadijs'. 

'Goed nieuws voor Britse economie'

Dat het parlement z'n zegje mag doen, is volgens analisten goed nieuws voor de Britse economie en zal de koers van het pond laten stijgen. Als het parlement moet stemmen over Artikel 50, wordt de kans op een nieuw Schots referendum over onafhankelijkheid kleiner. De brexit zou aanleiding kunnen zijn voor een hernieuwde roep om uittreding uit het Verenigd Koninkrijk, maar die kaart kunnen de Schotten nu niet spelen, verwacht Naeem Aslam van aandelenanalysebureau Think Markets. 

Analist Viraj Patel van ING kijkt al verder, meer invloed voor het parlement is volgens hem al ingeprijsd op de aandelenmarkten. Beleggers zullen vooral geïnteresseerd zijn in de mate van invloed die het Britse parlement krijgt op de deal die May wil sluiten met de EU.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore