Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Buitenland

Onderzoek naar rol imam bij aanslagen Spanje

21 augustus 2017 07:03 Aangepast: 13 november 2017 14:33
Politie onderzoekt huis verdachten in Alcanar. Beeld © EPA

De Spaanse politie onderzoekt welke rol imam Abdelbaki Es Satty heeft gespeeld bij de aanslagen in Barcelona en Cambrils. Hij zou mogelijk een groep geradicaliseerde jongeren tot terreur hebben aangezet.

Es Satty zou vorige week zijn omgekomen bij een explosie in de plaats Alcanar. De Spaanse politie is nog bezig met de identificatie.

120 gasflessen

In een huis in Alcanar bereidde de groep de aanslagen voor, waarbij in Barcelona en Cambrils 14 mensen omkwamen. De explosie was waarschijnlijk veroorzaakt door een bom die per ongeluk afging. In het huis heeft de politie inmiddels 120 gasflessen gevonden die terroristen hadden willen gebruiken voor aanslagen.

De Spaanse politie heeft nog geen concreet bewijs dat Es Satty verantwoordelijk is voor de radicalisering van de terroristen. Wel meldt de politie dat hij in juni abrupt was gestopt met preken in een moskee in Ripoll en dat hij daarna niet meer was gezien. 

ZIE OOK: Dit weten we over de aanslagen in Spanje

In België geweest

De imam is een paar keer in België geweest, zo was hij van januari tot maart 2016 in Vilvoorde. De Brusselse voorstad staat te boek als broedplek van jihadisten. De Belgische politie heeft contact gezocht met de Spaanse autoriteiten toen bekend was dat El Satty naar Spanje was vertrokken, maar de Belgen zouden hebben gezegd dat Es Satty niet verdacht wordt van banden met extremisten. 

Es Satty zou ook zijn gereisd naar Frankrijk en Marokko. De Spaanse politie onderzoekt nu of hij tijdens die reizen contact had met leden van Islamitische Staat. De imam van Ripoll had wel een strafblad. Hij was in 2010 aangehouden in Ceuta, een Spaanse enclave in Noord-Afrika, wegens de smokkel van 12 kilo hasj. Hij belandde voor vier jaar in de gevangenis.

De Spaanse politie zoekt nog met man en macht naar Younes Abouyaaqoub, 22 jaar. Hij is de hoofdverdachte en de mogelijke aanslagpleger van Barcelona.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore