Buitenland

Uber betaalt 20 miljoen dollar aan 'misleide chauffeurs'

20 januari 2017 10:35 Aangepast: 29 juli 2017 03:30
Archieffoto. Beeld © Getty

Taxi-app Uber heeft een schikking getroffen met boze chauffeurs die zich voelen misleid. Volgens de chauffeurs loog Uber over hoeveel geld ze konden verdienen, waardoor ze minder verdienden dan gedacht.

Door de schikking bekent Uber geen schuld, maar het is wel degelijk een teken dat het bedrijf zwicht voor de kritiek van de chauffeurs. De 20 miljoen dollar wordt verdeeld onder de chauffeurs die zich voelen misleid, zo meldt The Financial Times.

90.000 dollar per maand

De ​Amerikaanse toezichthouder Federal Trade Commission (FTC) is namens de gedupeerde chauffeurs een rechtszaak tegen Uber gestart. Uber stelde in de media dat chauffeurs in New York en San Francisco respectievelijk zo'n 90.000 en 74.000 dollar per jaar verdienen. Volgens de FTC is het daadwerkelijke inkomen maar zo'n tweederde van deze bedragen.

Naast de vermeende leugens over de inkomsten zou Uber ook hebben gelogen over het gemak waarmee nieuwe chauffeurs via het bedrijf een auto konden leasen en huren. De FTC vindt dat Uber-chauffeurs juist veel te veel betalen voor het leasen of huren van een auto via Uber.

Zzp'ers

Uber kampt in meer landen met ontevreden chauffeurs, vooral omdat Uber hen inzet als zzp'ers. In Groot-Brittannië besloot een rechter dat Uber-chauffeurs geen zzp'ers mogen zijn, en dat ze minstens het minimumloon moeten verdienen.

In Nederland is ook gesteggel over het inzetten van zelfstandigen als chauffeurs. Zo kreeg Uber eind vorig jaar een boete van 650.000 euro omdat sommige taxichauffeurs rijden met een gehuurde vergunning. Dat is illegaal.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore