Buitenland

Uber start spoedonderzoek na blog over seksuele intimidatie

20 februari 2017 09:27 Aangepast: 28 juli 2017 20:30
Beeld © ANP

Technologiebedrijf Uber is een intern onderzoek gestart nadat dit weekend een vernietigende blog verscheen van een oud-medewerkster. Susan J. Fowler beschuldigt haar voormalige manager van seksuele intimidatie, en stelt dat het bedrijf niets heeft gedaan om de problemen op te lossen.

De beschuldigingen die oud-techneut Fowler afgelopen weekend publiceerde in haar blog, zijn niet mis. Haar ex-manager stuurde haar op de eerste werkdag in haar nieuwe team een reeks seksuele voorstellen, via berichtjes in het chatprogramma van het bedrijf.

Fowler maakte screenshots van de berichten en meldde het meteen bij de HR-afdeling. Maar die hield de man de hand boven het hoofd. Het zou zijn eerste overtreding zijn en hij was van grote waarde voor het bedrijf, dus ze zouden het houden bij een waarschuwing en een stevig gesprek.

Slechte beoordeling

Zelf kreeg ze de keuze voorgelegd: een ander team zoeken en nooit meer met de man praten, of accepteren dat ze onderdeel zou blijven van zijn team en een slechte beoordeling van hem zou krijgen. Verder kon het bedrijf niets voor haar doen, werd gezegd. Fowler wilde bij haar team blijven om een project af te maken, maar besloot toch over te stappen.

In haar periode bij het volgende team sprak ze met andere vrouwen in het bedrijf, en ontdekte dat er meer waren met vergelijkbare ervaringen. Sommige hadden zelfs dezelfde manager aangegeven voor ongepast gedrag, voor en na haar. Fowler trekt daaruit de conclusie trekt dat het niet zijn eerste en ook niet zijn laatste overtreding was. Ook een gezamenlijk overleg tussen de vrouwen en de HR-afdeling mocht niet baten. In december vertrok Fowler bij het bedrijf.

'Ontslag voor iedereen die dit ok vindt'

Uber-CEO Travis Kalanick reageert op Twitter met afschuw op de blog. Hij noemt de beschreven situatie 'weerzinwekkend' en 'tegen alles in druisend waar we in geloven'. Ook belooft hij dat iedereen wordt ontslagen die dit ok vindt. Er wordt dan ook met spoed een onderzoek ingezet.

Ook Arianna Huffington, oprichter van Huffington Post en bestuurslid van Uber, heeft toegezegd zich met het onderzoek bezig te gaan houden. Ze deelde haar mailadres op Twitter om vrouwen aan te sporen hun ervaringen te delen.

Fowler werkt nu als techneut bij betaalbedrijf Stripe. De manager in kwestie heeft Uber inmiddels ook 'verlaten', stelt ze in haar blog.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore