Klimaattop Parijs

Wat zeiden de wereldleiders tijdens de Klimaattop nu écht?

30 november 2015 15:46 Aangepast: 30 november 2015 17:20
'De wereld staat op een kruispunt en er is geen tijd te verliezen' Beeld © ANP

We staan op een keerpunt en moeten nu handelen om het klimaatprobleem tegen te gaan, benadrukten vrijwel alle grote wereldleiders tijdens hun openingsspeeches op de eerste dag van de Klimaattop in Parijs. Vandaag hielden ze voor het eerst hun grote speeches, maar het bleef vooral bij mooie woorden, concludeert communicatieadviseur Donatello Piras van het Nederlandse Debat Instituut.

"Barack Obama en Angela Merkel hadden de meest heldere speech. Ze benadrukten dat we aan het werk moeten, 'right here' en 'right now'", viel Piras op, toen hij de belangrijkste speeches voor RTL Z analyseerde.

Obama kondigde aan arme landen te willen helpen om hun CO2-uitstoot te beperken. Ook wil hij hen ondersteunen om de gevolgen te dragen. "Ik was laatst in Alaska en zag daar de smeltende ijsbergen. Zij staan symbool voor het lot waar onze kinderen mee te maken krijgen: dat van verlaten steden, gewassen die niet meer willen groeien en wanhopige mensen."

'Obama had een goede speech'
De wereld staat op een kruispunt en er is geen tijd te verliezen, zei de president.

Piras: "Opvallend was dat hij concrete voorbeelden gebruikte, waardoor hij gemakkelijk te volgen was. Obama gebruikte de autocue en keek het meest onverstoorbaar van alle leiders. Als tweede grootste vervuiler nam hij ruim de tijd om zijn punt te maken, want hij voelt waarschijnlijk wel dat er veel van hem wordt verwacht."

China
De tweede grootste wereldmacht, China, was een stuk minder concreet. Tussen zijn stortvloed aan cijfers herhaalde de premier Xi Jinping de boodschap van zijn Amerikaanse collega, alhoewel hij vond dat de steun aan arme landen niet ten koste mocht gaan van hun eigen economie.

"Daar doelde hij vooral op zijn eigen land", zegt Piras. "Je zag aan hem dat hij zich veel meer op de vlakte hield. Daarnaast sprak hij snel en las hij zijn speech voor, waardoor zijn toespraak minder impact had."

Putin prees zijn eigen technologie
Premier Vladimir​ Putin wil, hoe verrassend, ook graag de CO2-voetprint verminderen. Onder andere door ontbossing tegen te gaan. Daarnaast heeft Rusland technologieën ontwikkeld die hij graag met de rest van de wereld wil delen. "Voor hoeveel geld, denk je dan", zegt Piras. Het viel hem daarnaast op dat ook Putin redelijk op de vlakte bleef.

"Hij maakte veel gebruik van institutioneel taalgebruik, net als zijn Chinese collega. Door zijn technische verhaal en de grote hoeveelheid aan cijfers, raakte je hem na een tijdje gewoon kwijt. Er waren weinig zaken waar je aanstoot aan kon nemen." Putin sloot zijn speech af met de opmerking dat hij hoopte dat de wereldleiders in Parijs tot overeenstemming konden komen. Niet erg verbazingwekkend, zegt de communicatieadviseur.

Merkel heeft een plan
De Duitse Bondskanselier Angela Merkel pakte veel meer de leiding. Ze keek de zaal in en benadrukte de verantwoordelijkheid die de wereld heeft om nu stappen te ondernemen. De plannen die tot nu toe zijn ingediend, zijn onvoldoende, concludeerde ze.

"We moeten ambitieus, eerlijk en bindend zijn", zei ze. Iedereen, ook alle soorten industrieën, moeten daaraan meewerken. 

Piras prijst haar retorische vaardigheden: "Ze benoemde haar doel en herhaalde deze nog eens rustig op het einde. Dat maakte dat de speech goed te volgen was en zorgde ervoor dat deze woorden bleven hangen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore