Ga naar de inhoud
Buitenland

'100 miljoen arme mensen door klimaatverandering'

Slachtoffers van overstromingen in de Filipijnen. Beeld © EPA

Als klimaatverandering niet serieus wordt aangepakt, zal er geen einde komen aan de armoede in de wereld. Sterker nog, nog eens 100 miljoen extra mensen zullen dan in 2030 in armoede leven.

Daarvoor waarschuwt de Wereldbank in een nieuw rapport. Arme mensen zijn nu al kwetsbaarder voor problemen die worden veroorzaakt door de opwarming van de aarde. Dat komt doordat bijvoorbeeld oogsten mislukken door droogte of doordat ziektes als gevolg van hittegolven en overstromingen vrij spel hebben.

Vooral gebieden in Afrika en Zuid-Azië zullen hard getroffen worden en vooral de landbouw kan het zwaar te verduren krijgen. De opbrengst van gewassen kan met 5 procent dalen in 2030 en met 30 procent in 2080. Voedsel kan daardoor in 2030 12 procent duurder worden en in 2080 70 procent duurder.

Wijze keuzes
"De toekomst is niet gebeiteld in steen", aldus Stephane Hallegatte, een econoom die heeft meegewerkt aan het armoede- en klimaatrapport van de Wereldbank. "We hebben nu een kans om onze doelen te bereiken, maar dan moeten we nu wijze keuzes maken."

De Verenigde Naties organiseren van eind november tot half december een klimaattop in Parijs. 190 staten komen dan bijeen om te werken aan een nieuw klimaatakkoord. Doel van de 21ste klimaattop is om de opwarming van de aarde onder de 2 graden Celsius te houden. Dat moet hittegolven, stortbuien en overstromingen die de voedsel- en watervoorraden kunnen verstoren, voorkomen. Ook de sluipende stijging van de wereldwijde zeespiegel wordt daarmee tegengegaan.

Meer op rtlnieuws.nl:
Presentatoren te voet naar klimaattop Parijs