Buitenland

Obama: Gelijkheid mannen en vrouwen nog ver te zoeken

05 augustus 2016 13:30 Aangepast: 30 juli 2017 18:30
Beeld © Getty

President Obama heeft een warm pleidooi gehouden voor gelijkheid en tegen seksisme in een open brief in modeblad Glamour. Volgens de machtigste man ter wereld hebben we nog een lange weg te gaan: "We moeten onszelf veranderen."

Voor de liefhebbers: hier kun je de volledige brief teruglezen, maar wij kunnen ons voorstellen dat je geen zin hebt in de ruim 1600 woorden tellende brief. Daarom hebben wij de kern voor je uitgelicht.

Wetten veranderen is niet genoeg

De brief begint met een optimistische toon. "Dit is een uitzonderlijke tijd om een vrouw te zijn (...) Ik zeg dit niet alleen als president, maar ook als feminist (...) De dagen dat je een echtgenoot nodig had om een creditcard te bemachtigen zijn verleden tijd."

Maar ondanks al die vooruitgang is er nog veel werk aan de winkel, schrijft de Amerikaanse president.

"Terwijl ik door zal gaan met goede beleidsmaatregelen -van gelijk salaris voor hetzelfde werk tot seksuele gelijkheid- zijn er veranderingen die niets met wetten te maken hebben. Sterker zelfs, de meest belangrijke verandering is het moeilijkste van allemaal: onszelf veranderen."

Stop met stereotypering

Ondanks dat er geen betere tijd is om vrouw te zijn, is gelijkheid nog ver te zoeken, zegt Obama. "De emotionele, seksuele, en psychologische stereotypering van vrouwen begint al wanneer de dokter zegt: 'Het is een meisje'.

We weten dat stereotypering meisjes al op hele vroege leeftijd beïnvloed, dat zij het gevoel krijgen dat als ze er niet op een bepaalde manier uitzien of gedragen; dat ze minderwaardig zijn. In feite beïnvloeden stereotypen ons allemaal ongeacht gender, identiteit of seksuele voorkeur (...) Als vader van twee dochters ben ik daar steeds meer bewust van geworden."

Worstelen met eigen vrouwelijkheid

Ook ging Obama met de billen bloot. Hij onthult dat hij zelf worstelde met zijn 'vrouwelijkheid', toen hij jong was.

"Opgroeien zonder een vader heeft ervoor gezorgd dat ik mij vaak heb beziggehouden met wie ikzelf nu eigenlijk ben, hoe de wereld naar mij kijkt, wat voor man ik wil zijn. Voordat je het weet absorbeer je allerlei onderliggende maatschappelijke boodschappen over masculiniteit en begin je te geloven dat er een goede en foute manier is om een man te zijn. Naarmate ik volwassen werd, realiseerde ik mij dat die ideeën dat ik een stoere of koele kerel moest zijn, gewoon niet bij mij past."

"Het leven werd een stuk beter wanneer ik mijzelf begon te zijn." De Amerikaanse president spreekt dus uit ervaring.

Cirkel is rond

De 55-jarige Amerikaanse president eindigt met een oproep. "We moeten onze eigen houding veranderen (...) Of het nu gaat om vrouwen lastigvallen (...) vaders complimenteren als ze een luier verschonen (...) mannen die geïntimideerd raken door succesvolle vrouwen."

De president hoopt op verandering dus en daarmee is het cirkeltje weer helemaal rond. In 2008 kwam Obama aan de macht met zijn veranderingsagenda. Acht jaar later, lezen we terug in de brief, is Amerika nog lang niet klaar met veranderen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore