De grote fracties van het Europees parlement dreigen de brexitovereenkomst te verwerpen als EU-burgers na het Britse vertrek 'minder gunstig worden behandeld' dan nu het geval is.
Dat schrijft een stuurgroep van het parlement onder leiding van de liberale fractievoorzitter Guy Verhofstadt in een opiniestuk in een aantal Europese kranten.
Koude douche
De fracties, die een meerderheid in het parlement vormen, noemen het aanbod van de Britse premier Theresa May over de rechten van EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk na de brexit een 'koude douche'.
May stelde vorige maand voor EU-burgers die vijf jaar of langer legaal in het Verenigd Koninkrijk wonen de status van 'onderdanen van een derde land' te geven. Maar daarbij lopen ze volgens de schrijvers van de brief het risico 'tweederangsburgers' te worden. Hun wacht vooral onzekerheid en administratieve rompslomp, is de vrees.
Status van baby's
Zo is onduidelijk hoe het na de brexit zit met bijvoorbeeld grensarbeid, de status van baby’s, de hoogte van collegegeld en de erkenning van diploma’s. Om er zeker van te zijn dat burgers hun rechten af kunnen dwingen, moet het Europees Hof van Justitie zijn rol 'voluit' kunnen spelen, als het aan het parlement ligt. "We zullen er nooit mee instemmen dat rechten met terugwerkende kracht worden afgenomen."
Vorige maand begonnen de onderhandelingen in aanloop naar de brexit, die in principe eind maart 2019 een feit is. EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier zei eerder over het Britse aanbod dat 'meer ambitie, duidelijkheid en garanties' nodig zijn.
Verlenging onderhandelingsperiode
Verlenging van de onderhandelingsperiode is 'gewoonweg ondenkbaar', stellen de schrijvers van de brief, want dat zou betekenen dat in het Verenigd Koninkrijk in mei 2019 Europese verkiezingen zouden worden gehouden.
Het stuk in onder meer El País, Le Soir, The Guardian en La Repubblica is ook ondertekend door de voorzitters van de groene, linkse en sociaal- en christendemocratische fracties.